12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

19.01.2020 / 08:54 Regija - Aleksandar Olenik

Tek kada Srbija uđe u NATO moći će se porediti s Crnom Gorom

Tek kada Srbija uđe u NATO moći će se porediti s Crnom Gorom
Aleksandar Olenik / Vijesti.ba
Nezavisnost Crne Gore Srbija tretira kao nešto privremeno i kao grešku koja će se ispraviti kada se promijeni vlast, rekao je predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije Aleksandar Olenik.

On je nastojeći da objasni motive dominantnog dijela Srbije, da su Crnogorci antisrbi, rekao da je jedan od razloga veliko neznanje.

"Isti je slučaj i sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Preko medija je servirana rečenica da su Srbi ugroženi i da se njima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi otima imovina, a to su mediji koji su u potpunosti pod kontrolom zvaničnog Beograda koji samo verbalno priznaje nezavisnost i državnost Crne Gore. Ljudi to prihvataju jer nemaju drugi izvor informacija", rekao je Olenik.

Ilustrujući ukopanost u mišljenju da su Crnogorci suverenisti automatski i antisrbi, Olenik kaže da se to najbolje vidi "kada nekome pokušate da kažete da se Zakonom o slobodi vjeroispovjesti nikome ništa ne otima@.

"Po govoru tijela sagovornika jasno možete vidjeti kao da bi vam opalili šamar. Reakcije su slične i kada nekome pokušate da objasnite da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kao i svugdje u svijetu, crkva Srba, a ne Crnogoraca", rekao je Olenik.

Komentarišući podatak da je i do sada, prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, većina vjerskih objekata u vlasništvu države, Aleksandar Olenik je rekao da je sličan slučaj i sa grčkim, a čak i sa srpskim zakonom.

"Zakon je 98 posto sličan srpskom. I u Srbiji je preko 50 posto objekata uknjiženo na državu. Interesantan je slučaj Saborne crkve koja se takođe vodila na državu Srbiju. Pošto sam u više navrata upravo to koristio kao jedan od argumenata, to od prije pet dana više nije slučaj jer je preknjižena na SPC", rekao je Olenik koji je govoreći o aktuelnoj situaciji dodakao i međunarodni aspekt.

"Stvoren je problem koji ne postoji da bi ponovo došli do demonstracija, a u funkciji negiranja crnogorskog identiteta. Ovakvi problemi štete i Crnoj Gori i Srbiji. Ovakvi problemi štete svima osim Rusiji", rekao je Olenik.

Reagujući na brojne, u Srbiji javno izrečene komentare, da su Milo Đukanović i Aleksandar Vučić "braća blizanci“, Aleksandar Olenik je rekao da „tu ne postoji nikakva jednakost“.

„Kad bilo ko dovede Srbiju do članstva u NATO-u i na korak od članstva u EU, tada možemo porediti zvaničnu Podgoricu i zvanični Beograd. Jednostavno nismo ista liga“, rekao je Olenik ukazujući da „Srbija, put na zapad, dovodi u pitanje“.

„To je loše. Srbija ne samo da ne ide na zapad, nego ide na istok. Nedavno smo potpisali nekakav sporazjm sa Evro-azijskom unijom čime se krećemo unazad. Građanski demokratski forum hoće da Srbija krene koracima Crne Gore i da koristimo njena iskustva. Hoćemo da okrenemo Srbiju ka zapadu i da tome više nema povratka“, rekao je Olenik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo