8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

19.01.2020 / 19:45 Ostali sportovi - Drugi Unusual maraton

Pobjednici sarajevskog maratona Michael Baumgartner i Amela Trožić

Pobjednici sarajevskog maratona Michael Baumgartner i Amela Trožić
Foto: Vijesti.ba
Drugi Unusual maraton održan u Sarajevu okupio je 347 natjecatelja iz osam država, od toga ih je 96 istrčalo dužinu od oko 42 kilometra. Ostali su trčali štafetu odnosno tri puta po 14 kilometara.  

Pobjednik sarajevskog maratona je Michael Baumgartner iz Austrije. U ženskoj konkurenciji pobijedila je Amela Trožić, aktualna bh. prvakinja u maratonu.

Organizator te trke Darko Lončar kaže za Fenu da je novčana nagrada namijenjena za pobjednika preusmjerena za četiri mlada atletičara iz BiH (Goražda, Vlasenice, Banje Luke i Sarajeva), koji su dobili sportsku opreme vrijednosti po 500 KM.

Skup je otvorio Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Nakon starta u Sportskom rekreativnom centru 'Safet Zajko' trkači su prošli kroz naselje Nedžarići, te se uputili prema Kozjoj Ćupriji. Odatle su trčali, natrag u smjeru zapada, preko Ilidže i Velike aleje, do hrama Sv. Save u Blažuju, gdje se okreću i vraćaju prema Centru 'Safet Zajko'.



Lončar kaže da su još u novembru, uz najavu tog događaj napisali 'magla, smog, snijeg, led, minus sedam stepeni'.

-  Jedino nisam pogodio temperaturu zraka. Danas je bilo minus četiri stepena. Svi su prihvatili te uvjete. Sudionici su fascinirani stazom, koja prolazi kroz cijeli grad - naglasio je.

Dodaje da su sudionici te trke 'dobili i karticu kojom su imali na raspolaganju besplatnu vožnju žičarom, ulaznicu u Vijećnicu i Zemaljski muzej te mogućnost korištenja vozila gradskog javnog saobraćaja tokom vikenda.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo