7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

21.01.2020 / 15:46 BiH - Sarajevo

KCUS: Uspješno obavljena kadaverična transplantacija bubrega

KCUS: Uspješno obavljena kadaverična transplantacija bubrega
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uspješno je obavljena kadaverična transplantacija bubrega. Nakon obavijesti Ministarstva zdravstva FBiH, koordinatori za transplantacije dr. Admir Mehičević i dr. Aida Smajić  sazvali su timove za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

Transplantaciju je obavio hirurški tim: dr. Mirsad Selimović, dr. Nedžad Rustempašić, dr. Osman Hadžiosmanović uz anesteziološki tim dr. Aida Tahmiščija, dr. Ines Abdagić i uz asistenciju instrumentara i anestetičara.

Pripremu pacijenta i postoperativno praćenje  je vodio nefrološki tim na čelu sa prof. dr. Damirom Rebićem i radiolologom dr. Odey Ali Abud.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, istakla je da je vrlo zadovoljna uspješno izvedenom operacijom.

- Tim operatera i ostalog osoblja KCUS uvijek može uraditi uspješnu transplantaciju bubrega. KCUS ima sve što je potrebno ali je nabavka organa problematična. Bilo bi dobro da smo dio Eurotransplant programa jer bi mnogo veći broj bolesnika imao mogućnost transplantacije bubrega. Naravno, pacijenti kojima je potreban bubreg obično imaju neke sistemske i hronične bolesti zbog kojih je upitno prihvatanje novoga organa - kazala je dr. Izetbegović.

Dodala je da u KCUS-u rade na razvoju transplantacionog programa, zbog čega je prije izvjesnog vremena izvršila izmjenu sastava operativnog tima i vođe ekipe čime je postignut odličan rezultat. Navela je da će pacijent  biti pod stalnim nadzorom, te da se  nadaju sretnom ishodu, saopćeno je iz Pres službe KCUS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo