-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

23.01.2020 / 10:20 BiH - Sarajevo

Počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici, koja je počela danas u Sarajevu, razmatrati izmjene Izbornog zakona kojima bi se ukinulo pravo da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina, osuđene osobe.

Inicijativu za izmjenu tog zakonskog rješenja podnio je delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija - SDP) koji je u prijedlogu izmjena pojasnio da birane ne bi mogle biti osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za to krivično djelo.

Uz izmjene tog zakona Domu je dostavljeno i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije koja je utvrdila usaglašenost tog prijedloga zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, međutim, članovi te komisije nisu podržali principe predloženog zakona.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se po hitnom postupku razmatraju dopune Krivičnog zakona BiH na prijedlog delegata iz Kluba Hrvata Zlatka Miletića (Demokratska fronta - DF).

Tom zakonskom dopunom, pojašnjava Miletić, utvrdila bi se pravna i krivična odgovornost osoba koje negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izmjena Zakona o platama i naknadama kojima bi se osiguralo povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo