8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

23.01.2020 / 11:28 Politika - Zastupnik SDA

Čelik: Osamnaest zastupnika je sasvim dovoljno za formiranje nove vlade KS-a

Čelik: Osamnaest zastupnika je sasvim dovoljno za formiranje nove vlade KS-a
Foto: FENA - Vijesti.ba

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik koji je danas izabran u rukovodstvo tog zakonodavnog tijela, kazao je novinarima da je 18 zastupnika sasvim dovoljno da se formira nova vlada te je izrazio nadu...

.... da će se još neko od zastupnika priključiti novoj parlamentarnoj većini.

Pohvalio je usvajanje Odluke o privremenom finansiranju institucija KS-a za prvi kvartal 2020. godine te dodao da će nakon sjednice Skupštine 29. januara, Vlada KS imati rok od sedam dana da podnese ostavku.

Govoreći o radu još uvijek aktuelne vlade KS, Čelik je kazao da će nastaviti s realizacijom projekata za koje smatraju da su dobri, kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge.

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić izrazio je žaljenje što nije usvojen Prijedlog budžeta, već samo Odluka o privremenom finansiranju institucija KS za prvi kvartal, ističući da je bespotrebno izgubljeno mnogo vremena.

Prema njegovim saznanjima, Mario Nenadić bit će mandatar nove vlade, a Ismir Jusko novi ministar unutrašnjih poslova.

Premijer KS-a Edin Forto izrazio je nadu što se nova većina 'vratila u zakonske procedure' te je zahvalio Uredu visokog predstavnika u BiH na pomoći.

- Vlada KS ima veliku podršku građana što će se pokazati u narednih sedam dana - poručio je Forto.

Zastupnik Naroda i Pravde (NiP) Elvedin Okerić i šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović također su izrazili zadovoljstvo što su sve stranke ispoštovale sporazum koji je potpisan u ponedjeljak te što je sistem vraćen u zakonske procedure.

Međutim, Stojanović smatra da je parlamentarna većina od 18 zastupnika 'labilna'.

- Samo jedan zastupnik odlučuje ko će biti većina, što šalje lošu poruku, budući da SDA i SBB nisu dobro funkcionirali u prošlosti. SBB i Demokratska fronta (DF) na ovaj način samo sebi dižu cijenu - kazao je Stojanović.

Ministar finansija KS-a Amel Kovačević kazao je da će se privremeno finansiranje potreba KS, za koje se sredstva osiguravaju u budžetu, vršiti srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu prošle godine, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U tom periodu, dodao je, finansiranju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih.

- Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta ove godine. U suprotnom, neće se izvršavati rashodi u bilo koje svrhe osim otplate duga - pojasnio je Kovačević.

Skupština Kantona Sarajevo danas je s 18 glasova "za", 12 "protiv", i tri "suzdržana" potvrdila da će 29. januara biti održana sjednica Skupštine na kojoj će biti Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. 




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo