8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

23.01.2020 / 11:32 Politika - Sarajevo

Dom naroda BiH odbio prijedlog Denisa Bećirovića

Dom naroda BiH odbio prijedlog Denisa Bećirovića

Dom naroda Parlamenta BiH odbio je na današnjoj 4. sjednici u Sarajevu podržati principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač delegat Denis Bećirović (SDP BiH).

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije prihvatila principe ovog zakona, koji je podrazumijevao zabranu osobama koje su osuđene za krivična djela da budu birane ili imenovane na bilo koju javnu funkciju u BiH.

Ova komisija ranije je konstatovala kako je predloženi zakon usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali da joj nisu prihvatljivi njegovi principi. Na današnjoj sjednici ovo negativno Mišljenje komisije podržalo je devet delegata, protiv ih je bilo pet, a jedan suzdržan. Iz FBiH za su glasala četiri, protiv pet, a jedan suzdržan, dok je iz RS-a svih pet delegata bilo za.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je pojasnio da se prihvatanjem ovog Mišljenja Ustavnopravne komisije predloženi zakon smatra odbijenim.

Predlagač zakona naveo je kako se radi o izmjenama Izbornog zakona BiH čiji je cilj da se onemogući društvena i svaka druga promocija pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca u BiH.

- Ovaj zakon ima za cilj da zaštiti i međunarodni ugled države BiH, jer je nemouće kretati se prema euroatlantskim integracijama s osobama koje su presuđeni ratni zločinci, a koje obnašaju važne javne izborne ili druge funkcije u BiH. Naš zadatak je da vratimo građanima i narodima u ovoj zemlji povjerenje u institucije BiH - kazao je Bećirović.

Usvajanjem ovakvog zakona, dodaje, sigurno bismo napravili jedan pozitivan korak u tom pravcu.

- Mi danas imamo šansu da pošaljemo jednu pozitivnu poruku i domaćoj i međunarodnoj javnosti i da pokažemo da smo zaista spremni da slijedimo evropske standarde. Ni u jednoj državi EU presuđeni ratni zloičinci ne igraju nikakvu društvenu ulogu. Vrijeme je da i BiH krene prema tim standardima - rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, ključni aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma je Aneks 7, čiji je nastavak implementacije nemoguć ako dođemo u poziciju da pravosnažno presuđeni ratni zločinci ponovo igraju neku političku ulogu u našoj zemlji.

- Mislim da je ovo zakon koji pravi prvi korak ka jednoj ozbiljnoj i političkoj i moralnoj katarzi u BiH. Apsurna je sitacija u BiH da stotine hiljada njenih građana nemaju pasivno biračko pravo, mislim na Bošnjake i Hrvate u RS-u i na Srbe u FBiH. A da ne govorimo koliko su diskriminisani oni koji se u BiH izjašnjavaju kao ostali - poručio je Bećirović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo