10°C
Mostar 14°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

23.01.2020 / 15:37 Svijet - Smanjenje "porođajnog turizma"

SAD uvodi vizna ograničenja za trudnice

SAD uvodi vizna ograničenja za trudnice

Trumpova administracija uvodi nova vizna ograničenja s ciljem smanjenja "porođajnog turizma", jer trudnice putuju u Sjedinjene Države kako bi rodile i kako bi njihova djeca mogla imati američko državljanstvo.

Podnosioci zahtjeva za vize za koje konzularni službenici budu smatrali da prvenstveno dolaze u SAD radi poroda od sada će biti tretirane kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko liječenje, prema uputama State Departmenta poslanim u srijedu.

Podnosioci zahtjeva će morati dokazati da dolaze na medicinsko liječenje i da imaju novca da plate liječenje, prenosi Associated Press.

State Department je saopćio da nova pravila stupaju na snagu od petka, 23. januara.

Praksa putovanja u SAD radi poroda u osnovi je zakonita, mada postoje sporadični slučajevi gdje je policija privodila operatere agencija za 'porođajni turizam' zbog viznih prevara ili utaje poreza.

Žene su često iskrene u svojim namjerama prilikom apliciranja za vize, pa čak i pokazuju potpisane ugovore s liječnicima i bolnicama u kojima se žele poroditi.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa ograničava sve oblike imigracije, ali Trump se posebno posvetio problemu državljanstva po rođenju. Svaka osoba koja je rođena u SAD-u se smatra državljaninom.

Republikanski predsjednik se suprotstavio toj praksi i zaprijetio da će je ukinuti, ali stručnjaci i članovi njegove administracije rekli su da to nije tako jednostavno.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo