6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

23.01.2020 / 16:06 BiH - Poboljšanje uvjeta

Vlada u Sarajevu dala saglasnost za upošljavanje vatrogasaca

Vlada u Sarajevu dala saglasnost za upošljavanje vatrogasaca
Vlada KS / Vijesti.ba
Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici jednoglasno dala saglasnost za upošljavanje 15 KV vatrogasaca
Cilj je poboljšanje uvjeta djelovanja i rješavanja trenutno najveće poteškoće u funkcionisanju Kantonalne uprave civilne zaštite, a koja se ogleda ...

... u nedostatku značajnog broja profesionalnog stručnog kadra, prije svih vatrogasaca

Vlada KS je ovakvu odluku donijela na prijedlog aktuelnog v.d. direktora uprave Kemala Cacana te na ovaj način iskazala maksimalno razumijevanje i spremnost za rješavanje ovog gorućeg dugogodišnjeg problema.

U Odjeljenju za vatrogastvo predviđeno je da poslove zaštite od požara i vatrogastva obavlja 266 zaposlenika, te da je popunjeno samo 189 radnih mjesta.

"Trenutno je upražnjeno 77 radnih mjesta. Vatrogasci rade u četiri smjene, a nedostaju nam toliko ljudi kako bismo kvalitetno popunili naše dvije smjene", precizirao je direktor Cacan.

Dodao je kako bi popunom ovih radnih mjesta Uprava bila značajno dokapacitirana da na vrijeme i kvalitetno izvršava poslove iz svoje nadležnosti, kao i da uspostavi efikasniju operativnost profesionalne vatrogasne jedinice.

Tokom rasprave ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija je zatražio od direktora Cacana da prema Vladi KS uputi zahtjev za angažman dodatnog broja pripravnika i to kroz poseban program Službe za zapošljavanje KS.

Naglasio je i kako bi bilo dobro započeti aktivnosti na otvaranju Centra za obrazovanje odraslih i trening kampa namijenjenih za edukaciju, obuku i certifikaciju novih mladih vatrogasaca, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo