3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.01.2020 / 20:00 BiH - Papić za Vijesti.ba

Loše je i opasno što predstavnika BiH nije bilo u Davosu

Loše je i opasno što predstavnika BiH nije bilo u Davosu
Žarko Papić / Vijesti.ba
BiH je dobila poziv za učešće na svjestkom ekonomskom forumu u Davosu, koji je stigao na adresu Vijeća ministara BiH, ali se pozivu niko nije odazvao.

Ranijih godina BiH je na ovom značajnom svjetskom forumu predstavljao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, što je bio dio njegovog ukupnog rada na promociji i unapređenju BiH.

Zaista je velika šteta što Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje na Ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, ocjenjuje politički analitičar Žarko Papić.

- Mislim da BiH zbog toga gubi veoma mnogo, jer je Davos sjajna prilika da se u velikom broju neformalnih ili formalnih ili poluformalnih razgovora afirmišu i promovišu BiH i njena ekonomija i ponudi bosanska interpretacija bh. problema, a ne da nam ih drugi interpretiraju na svoj način - poručio je Papić u razgovoru za Vijesti.ba.

Forum u Davosu, kaže naš sagovornik, održava se u veoma važnom i kritičnom momentu za svjetski ekonomsko-politički poredak.

- Očigledno je da je sistem globalizacije, zasnovan na neoliberalnom pristupu, došao svom kraju. Stvar više ne funkcioniše. U političkom smislu, kriza globalizacije vodi ka jačanju desnice. I neobično je važno da sve progresivne snage pokušaju artikulisati program izlaska iz te krize - navodi Papić.

Bosna i Hercegovina je, smatra, ispustila ogromnu šansu, jer "ne biti prisutan u Davosu znači potpuno više ne komunicirati s globalnim problemima".

- Mi smo dio tog svijeta, ali mi pojma nećemo imati o tome kako će teći proces promjene globalizacije. I zato se vrlo često ne snalazimo. Ne čudi me, jer među naših prvih 200 lidera, ja mislim da pola njih ne bi prošlo ni pismeni test za srednjoškolce - naglašava Papić.

Naš sagovornik sa strahom, ogorčenjem i bijesom gleda na održavanje panela o Zapadnom Balkanu, na kojem se, nažalost, glas iz Bosne i Hercegovine nije čuo. Iza zatvorenih vrata je, između ostalog, razgovarano o političkom dijalogu i budućnosti regiona. Učestvovale su sve zemlje regije, naravno osim BiH.

- Druga je tema zašto su se vlasti kod nas formirale, kako su se formirale, ukoliko su se i formirale, ali to opet nije prepreka da bilo ko u bilo kojem svojstvu bude u Davosu i da na samom panelu interpretira i promoviše bh. stanovišta. I mi se onda čudimo zašto Srbija i Hrvatska mogu da imaju svoju priču o BiH, kad iz BiH na to nema odgovora. A za masu ljudi koji su daleko, kojima je Bosna samo dan priče u Davosu, pa poslije i ne znaju šta se dešava, ta interpretacija biva prihvaćena - potcrtava Papić.

Prema njegovim riječima, kriza globalizacije i geostrateške turbulencije odrazit će se i već se odražava na Balkanu, jer smo u nezgodnom geografskom položaju.

- Nikad niko od balkanskih naroda nije znao da se snađe u tim katastrofalno lošim geostrateškim varijantama i uvijek smo podložni utjecajima velikih sila. Smatram da je veoma loše, ali i opasno što na tom panelu nije bilo Bosne i Hercegovine - istakao je Papić.

Ponavlja kako je bilo izuzetno važno da Bosna i Hercegovina ima svog predstavnika u Davosu.

- Kad se poziva neka država, normalno je da se protokolarno poziv šalje šefu izvršne vlasti. Ali to ne znači da je poziv isključivo upućen samo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji. Uostalom, Davos bi prihvatio bilo koga - predsjedavajućeg jednog ili drugog doma Parlamenta BiH. Očito je da članove Predsjedništva BiH nisu pozvali, ali isto tako moglo se normalno, diplomatski reći: „Oprostite, bolestan je predstavnik izvršne vlasti, doći će taj i taj“. Dakle, Tegeltija je kriv, ali nije samo on - konstatuje Papić.

Svoj boravak u Davosu za međusobni susret iskoristili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Planković. U tom švicarskom gradiću nalaze se i još uvijek aktuelna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Papić smatra da su predstavnici BiH Davos sasvim sigurno mogli iskoristiti i za bilateralne i trilateralne susrete, naročito imajući u vidu da sa Srbijom i Hrvatskom imamo mnoštvo neriješenih pitanja.

- Veliki je značaj tih neformalnih, direktnih, ličnih susreta. Pazite, ako se vi s nekim susrećete u formalnom ili neformalnom smislu riječi nekoliko puta godišnje, ako vi s njim popijete kafu, ako se družite, formira se lični odnos koji nije bez utjecaja. Niko od njih, ni Plenković, ni Vučić ne poznaju cjelinu stvari. Svi su oni relativno jednostrano informisani o BiH - napominje Papić.

Prema tome, dodaje, veoma je bitno dati cjelovitu sliku BiH, uz puno razumijevanje stanovišta jednih, drugih i trećih. I zato su ti neformalni susreti veoma važni.

- Macron je bio u Beogradu prije nekoliko mjeseci. Bila je to sjajna posjeta. Ali tek se sad pojavljuju vijesti da je poslije svih tih protokolarnih stvari bila organizovana velika privatna fešta. Večera na srbijanski način, s muzikom, druženjem, igranjem, gdje se puno otvorenije razgovara. Pa kad bi u nekom ozbiljnom razgovoru Vučić mogao Macronu da kaže: "Pa tebe ne bi nikad primili u EU zbog poglavlja 24 i pravnog sistema, jer ti biraš sudije i tužioce". Dakle, to je taj potencijal privatnih susreta - zaključuje Papić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo