16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

23.01.2020 / 20:32 Svijet - Naklon žrtvama

Muslimanske vjerske vođe odale počast ubijenima u Auschwitzu

Muslimanske vjerske vođe odale počast ubijenima u Auschwitzu
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Visoka delegacija muslimanskih vjerskih vođa, koju su organizatori nazvali najvišom delegacijom islamskog rukovodstva, posjetila je u četvrtak Auschwitz zajedno sa jevrejskom grupom kako bi obišli mjesto logora smrti za vrijeme nacističke Njemačke.

Međureligijska posjeta uslijedila je četiri dana uoči 75. godišnjice oslobađanja logora od sovjetskih snaga 27. januara 1945., i svjetski čelnici okupili su se u četvrtak u Jeruzalemu na dan sjećanja na holokaust.

Posjetu su vodili generalni sekretar Muslimanske svjetske lige Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa i generalni direktor Američkog jevrejskog komiteta (AJC) David Harris.

U izjavi AJC navodi da je Al-Issa, sa sjedištem u Meki, u Saudijskoj Arabiji, vodio delegaciju od 62 muslimana, uključujući 25 istaknutih vjerskih vođa iz oko 28 zemalja na nekoliko kontinenata. Posjeta je nazvana revolucionarnom.

Delegacija AJC-a sastojala se od članova organizacije, a među njima su i djeca koja su preživjela holokaust.

"Biti ovdje, među djecom preživjelom u holokaustu i pripadnicima jevrejske i islamske zajednice, istovremeno je sveta dužnost i velika čast", rekao je Al-Issa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo