8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.01.2020 / 14:10 Politika - Niz problema

Šarović kritikovao početak rada Vijeća ministara BiH

Šarović kritikovao početak rada Vijeća ministara BiH
Mirko Šarović / Vijesti.ba
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je danas u Istočnom Sarajevu da je novoizabrano Vijeće ministara BiH loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala.

Šarović smatra da Vijeće ministara BiH ne ide putem reformi i rješavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema, nego se "samo bavi kadrovskim pitanjima i podjelom teritorija, odnosno ministarskih resora i direktorskih pozicija".

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da ovaj Vijeće ministara predstavlja mehanizam koji nije u punom hodu i ima niz problema, te ocijenio da se centar odlučivanja iz Banje luke sada premiješta u Sarajevo, što je loša tendencija za Republiku Srpsku, njene političke predstavnike i građane.

Šarović je naveo da su neka od otvorenih pitanja koja su pred Vijećem ministara - neimenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara (Mlađena Božovića), neizbor potpredsjednika Federacije BiH, sporna imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

On je izrazio žaljenje za "izgubljenim uticajem Republike Srpske nad Ministarstvom vanjskih poslova u Vijeću ministara", što, kako je naveo, važi i za odsustvo kvalitetnog srpskog kadra u bezbjednosnim strukturama na nivou BiH.

"Loš rad, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU, nego samo o putu ka NATO, što dovoljno govori o lošem početku rada novog, krnjeg Vijeća ministara", zaključio je Šarović.

Predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS-a Slaviša Raković upozorio je na povećanje budžetskog okvira institucija na nivou BiH za 30 miliona KM, dodajući da je to sve vrijeme bilo neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

Raković je ocijenio da takva situacija donosi mogućnost bujanja administracije na nivou BiH, koja već ima više od 20.000 zaposlenih.

On smatra da tu vreba i opasnost od odumiranja institucija na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou, zarad jačanja institucija na nivou BiH.

Raković je upozorio i na činjenicu da pregovori Centralne banke BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom protiču bez predstavnika RS-a.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Vidić smatra da novoimenovano Vijeće ministara svojim prvim potezima mijenja "dejtonski recept" za Republiku Srpsku, po principu "što više BiH, to manje Republike Srpske".

On je rekao da je parlament RS-a postao protočni bojler za vladajući SNSD i njegove koalicione partnere, te izrazio zabrinutost za problem odlaska mladih i stručnih ljudi iz Republike Srpske u inostranstvo.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo