-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

24.01.2020 / 16:17 Svijet - Saopćenje iz Ramallaha

Palestinske vlasti demantirale Trumpovu tvrdnju o "sporazumu stoljeća"

Palestinske vlasti demantirale Trumpovu tvrdnju o "sporazumu stoljeća"
Foto: AA
Palestinske vlasti danas su negirale jutrošnju tvrdnju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa koji je tvrdio da je o bliskoistočnom mirovnom planu razgovarao s Palestincima.

Trump je jutros novinarima na letu ka Floridi kazao da će u utorak u Bijeloj kući primiti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a da će do tada objaviti mirovni plan koji najavljuje kao "sporazum stoljeća". U poruci je također naveo da je o planu već razgovarao s Palestincima i da će u narednom periodu to ponovo učiniti.

Iz ureda palestinskog predsjednika iz Ramallaha objavljen je demant koji je prenijela Palestinska novinska agencija (WAFA).

"Nije bilo sastanaka na kojima je s američkom administracijom razgovarano ni površno ni detaljno o američkom mirovnom planu", navodi se u saopćenju iz Ramallaha.

U saopćenju se također navodi da je palestinski stav jasan i da Palestinci odbijaju sve Trumpove odluke u vezi sa statusom Jerusalema.

Trumpov "sporazum stoljeća" o rješavanju bliskoistočne krize do sada nije predstavljen javnosti, a neki mediji su pisali kako sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cjelosti pod kontrolu Izraela. Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak protjeranih blizu šest miliona Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da to nije "sporazum stoljeća", već "šamar stoljeća" koji ne sadrži ništa povoljno po Palestince, izuzev neke ekonomske podrške.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo