7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

26.01.2020 / 20:43 Politika - Prima priznanje

Dodik u dvodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

Dodik u dvodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji
Milorad Dodik / Pixsell
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sutra putuje u dvodnevni posjet Sjevernoj Makedoniji.

Dodik će se prvog dana posjete sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim u 17.00 sati.

Nakon razgovora s Pendarovskim, Dodik će od 19.00 sati nazočit će Svetosavskoj akademiji, gdje će mu biti uručeno najveće priznanje srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji – Svetosavska povelja.

Odluku o dodjeli ovog velikog priznanja jednoglasno je donio Organizacijski odbor za obilježavanje nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji „Svetosavska nedjelja 2020“, na prijedlog srpske zajednice u toj zemlji.

Svetosavska povelja dodjeljuje se članu Predsjednistva BiH Dodiku za izuzetan doprinos u afirmiranju srpskog nacionalnog pitanja u cijeloj regiji i za značajan doprinos u očuvanju srpstva i srpske kulture i tradicije u Sjevernoj Makedoniji.

Lideru Srba u Republici Srpskoj ovo visoko priznanje dodjeljuje se i za zalaganje za uspostavu jedinstva unutar srpskog naroda u cjelini i uspostavu dobre suradnje i razumijevanja između Republike Srpske i Republike Sjeverne Makedonije.

Na Svetosavskoj akademiji predviđeno je obraćanje člana Predsjedništva BiH, kao i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog, a svetosavsku besjedu trebalo bi da održi profesor Darko Tanasković.

Nakon akademije u povodu Savindana, član Predsjedništva BiH trebao nazočiti  svečanoj večeri s istaknutim ličnostima iz javnog i društvenog života Sjeverne Makedonije.

Drugog dana posjeta Sjevernoj Makedoniji, Dodik će obići naselje Kučevište - Skopska Crna Gora, gdje će ga dočekati predsjednik Srpskog kulturnog, prosvjetnog i informativnog centra Bogoljub Ninić.

Nakon obraćanja, Dodik i Ninić nazočit će kulturno-umjetničkom programu u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Kučevištu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo