8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.01.2020 / 17:46 Ekonomija - MVP BiH

Turković primila u nastupni posjet šefa Ureda Svjetske banke

Turković primila u nastupni posjet šefa Ureda Svjetske banke
Foto: FENA
Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupni posjet šefa Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu Emanuela Salinasa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Razgovarano je o projektima i programima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je tom prigodom izrazila zahvalnost Svjetskoj banci na doprinosu i provedbi projekata u našoj zemlji. Naglasila je da će Svjetska banka u Vijeću ministara BiH imati dobrog partnera kako bi naša zemlja dobila novi zamah u provođenju neophodnih ekonomskih reformi u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za gospodarstvenike i poduzetnike te privlačenja izravnih investicija.

Šef Ureda Svjetske banke za BiH je ministrici Turković predstavio prioritete programa Svjetske banke navedene u zajedničkom okviru partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je kako BiH mora više iskoristiti svoje potencijale te dodao da je u BiH potrebno više raditi na otvaranju novih radnih mjesta, smanjivanju prepreka za poslovanje i nepotrebnih administrativnih barijera za poduzetnike i poduzeća. Informirao je ministricu o pripremi dokumenta za suradnju sa vlastima u BiH za razdoblje 2021. - 2025. godina.

Ministrica Turković i šef Ureda Svjetske banke Salinas su se složili kako je neophodno ubrzati aktivnosti na unapređenju provedbe projekata Svjetske banke i na pojednostavljivanju procedura u administraciji u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o migracijama, odlascima državljana iz BiH te reformskim procesima u našoj zemlji, prije svega u zdravstvenom sektoru, infrastrukturi i javnoj upravi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo