9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

28.01.2020 / 18:44 BiH - Saopćenje za javnost

IOM demantira medijske navode 'o obustavljanju podrške MUP-u RS'

IOM demantira medijske navode 'o obustavljanju podrške MUP-u RS'
Foto: Arhiv
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) demantirala je danas medijske navode o tome "da je IOM donio odluku o obustavljanju podrške policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH".

Komentirajući Fenin upit u vezi sa spomenutim navodima, iz IOM-a ističu da ova organizacija nije proslijedila informacije putem svojih komunikacijskih kanala, a u vezi sa tekstovima koji su objavljeni u medijima i tiču se podrške policijskim službenicima MUP-a RS, koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Republikom Srbijom.

- Naime, podrška policijskih službenika MUP-a Republike Srpske je redovna operativna aktivnost koju podržava IOM, sa ostalim aktivnostima koje su dio odgovora na trenutnu migraciju situaciju, a u okviru dogovorenog projektnog prijedloga finansijski podržanog od fondova Evropske unije. Ove aktivnosti su već od ranije, prema projektnom prijedlogu i pratećem budžetu, planirane do 31. januara 2020. godine i to u saradnji sa Graničnom policijom BiH - navode iz IOM-a.

Istovremeno, podsjećaju da su na današnjem sastanaku u Delegaciji EU, kojem su prisustvovali predstavnici IOM-a, državnih institucija uključenih u rješavanje migracijske situacije i EU, definirane aktivnosti koje će podržavati EU do 31. marta tekuće godine.

Iz IOM-a preciziraju kako je, između ostalog, podržana i aktivnost koja se tiče podrške policijskih službenika  MUP-a  RS, koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Srbijom.

Kako nadalje navode, nikakva vanredna odluka nije donesena, a  IOM u okviru svog mandata nema takav pristup, niti nadležnost u Misijama država u kojima je uspostavljen.

- Molimo vas za ispravku ranije objavljenih informacija koje dovode u zabludu širu javnost te koje mogu prouzrokovati neopravdanu paniku kod građana Bosne i Hercegovine. Također, dovode IOM u neugodan položaj i mogu izazvati nepovjerenje u naše namjere, a to je pružanje pomoći institucijama Vlasti u BiH u pružanju adekvatnog humanitarnog odgovora na migrantsku situaciju u BiH - navode iz IOM-a u odgovoru na Fenin upit.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo