2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

29.01.2020 / 10:53 Ostali sportovi - Od 29. juna do 7. jula

Bihać i NP Una ove godine domaćini svjetskog juniorskog prvenstva u fly-fishingu

Bihać i NP Una ove godine domaćini svjetskog juniorskog prvenstva u fly-fishingu

Grad Bihać i Nacionalni park "Una" ove godine bit će domaćini svjetskog juniorskog prvenstva u fly - fishingu.

U Udruženju sportskih ribolovaca "Una" smatraju da je ovo takmičenje zapravo najbolja prilika za popularizaciju sportskog ribolova, ali prvenstveno turističku promociju ovog dijela Bosne i Hercegovine.

- Najbolje mlade sportske ribolovce ugostit ćemo od 29. juna do 7. jula. Četiri takmičarske staze će biti u Nacionalnom parku Una, jedna u Kostelima kod Bihaća, dok ćemo revir - Jotani u samom gradu koristiti kao trening stazu. Najavili su nam se gosti iz Sjedinjenih Američkih država, Južnoafričke Republike, Belgije i drugih zemalja, što dovoljno govori koliko je to značajno za turizam ovog kraja - rekao je član Udruženja sportskih ribolovaca "Una" i međunarodni organizator prvenstva Denijal Selimović.

Ovih dana je u toku priprema trening staze - revira Jotani u Bihaću, koja je uprkos izvanrednom potencijalu dugo godina bila prilično zapuštena. Početkom juna bit će izvršeno i poribljavanje, dok će se neposredno pred takmičenje pustiti i krupniji primjerci potočne pastrmke.

- Već smo uradili veliki posao, kako bismo opravdali povjerenje. Uređujemo trening stazu, na kojoj će poseban ribolovni režim ostati i nakon šampionata. Sportsko-ribolovni savez BiH u prethodnim godinama organizirao je niz renomiranih međunarodnih natjecanja, pa je Svjetsko juniorsko prvenstvo u fly - fishingu samo nastavak dugogodišnjeg uspješnog rada i djelovanja - naglasio je predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Una" iz Bihaća Damir Semanić.

Na ovogodišnjem svjetskom omladinskom šampionatu očekuje se učešće više od stotinu sportskih ribolovaca iz dvadesetak reprezentacija.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo