17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

29.01.2020 / 14:25 Tenis - Fenomenalna igra

Thiem srušio Nadala i zakazao polufinale sa Zverevom

Thiem srušio Nadala i zakazao polufinale sa Zverevom
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Austrijski teniser Dominic Thiem plasirao se u polufinale Australian Opena nakon što je sa 3:1 u setovima savladao Španca Rafaela Nadala (7:6, 7:6, 4:6, 7:6).

Prvi set je odlučen u tajbrejku, iako je Nadal vodio sa 5:3 i servirao za set. Thiem se uspio spasiti i kroz 13. gem poveo je u setovima.

Sličan je bio i drugi set. Ponovo je Španac oduzeo servis Austrijancu, imao je 4:2, ali Thiem je još jednom uzvratio. Odlučivao je tie-break koji je otišao na stranu austrijskog tenisera i Nadal se našao u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Prvi teniser svijeta nije se predavao. U trećem setu obojica su držala svoje servis gemove do do rezultata 5:4. Nadal je tada žestoko napao i iskoristio je drugu break loptu, kojom je ujedno dobio set sa 6:4.

Na početku četvrtog seta Nadal nije iskoristio dvije vezane break lopte, a zatim i još jednu, pa je Thiem poravnao na 1:1 u gemovima. Već u narednom servis gemu Nadala napravio je break i pri rezultatu 5:4 servirao je za pobjedu. Ali, Rafa ne bi bio to što jeste da nije priredio novu dramu i veliki povratak.

Španac je izjednačio na 5:5, a nakon toga oba tenisera su sigurno servirala i ponovo je odlučivao tie-break.

U 13. gemu odigrano je nekoliko sjajnih poteza, a posebno se izdvaja situacija kada je Thiem nakon pada uzvratio udarac i osvojio poen.

Austrijanac je poveo sa 6:4 i imao je dvije meč lopte. Nadal je i to spasio, ali Thiem je novim mini brejkom stigao do nove meč lopte. Konačno, nakon više od četiri sata igre, Thiem je iskoristio treću meč loptu i stigao je do velike pobjede.

Thiem će u polufinalu igrati protiv Nijemca Alexandera Zvereva.



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo