0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

29.01.2020 / 14:41 Regija - Zagrebački Županijski sud

Hernadiju opozvan istražni zatvor, o Uskokovoj žalbi odlučit će Vrhovni sud

Hernadiju opozvan istražni zatvor, o Uskokovoj žalbi odlučit će Vrhovni sud

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je opozvalo istražni zatvor čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju, koji je krajem prošle godine, u odsutnosti, nepravomoćno osuđen za podmićivanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u slučaju Ina-MOL.

 Odluka nije pravomoćna, Uskok je najavio žalbu, a konačni će pravorijek donijeti Vrhovni sud.

 Herndijeva odvjetnica Laura Valković Hini je izjavila da je izvanraspravno vijeće u cijelosti prihvatilo argumente obrane, jer je istražni zatvor Hernadiju, u početnoj fazi postupka, određen kako bi se omogućila njegova nazočnost na sudskim raspravama.

 "S obzirom da je sudska rasprava završena, više ne egzistiraju zatvorski razlozi", kazala je Valković. Dodala je da bi se "ostavljanjem istražnog zatvora na snazi Hernadiju kršila temeljna ljudska prava, prvenstveno pravo na slobodu kretanja".

 "Sud je u potpunosti prihvatio te argumente i rekao da su oni u skladu i s praksom Europskog suda za ljudska prava", ustvrdila je Valković. Pojasnila je da sud u Strasbourgu nalaže stalno propitivanje razloga za zatvaranje što je najteža mjera za osiguranje nazočnosti okrivljenika u postupku.

 Do konačne odluke Vrhovnog suda na snazi će ostati i ranije raspisana tjeralica te europski uhidbeni nalog za Hernadijem koji će se povući tek ukoliko Vrhovni sud odbije Uskokovu žalbu i potvrdi današnju odluku izvanraspravnog vijeća.

 Sanader i Hernadiji 30. prosinca 2019. proglašeni su krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora. Kako je Hernadijeva kazna manja od pet godina nije mu izrečen tzv. obligatorni pritvor.

 Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

 Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahtjeva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.

 To je suđenje ostalo zapamćeno i jer su Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković te Hernadijeva braniteljica Laura Valković kažnjene s po 10.000 kuna zbog vrijeđanja dostojanstva suda. No, Vrhovni sud je ovih dana u cijelosti prihvatio žalbu odvjetnice Valković koju je 'oslobodio', dok je odvjetnici Sloković, čija je žalba djelomično prihvaćena, umjesto novčane kazne izrekao opomenu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo