2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

29.01.2020 / 15:18 BiH - Informativni sastanak

Podžić na sastanku s pripadnicima OSBiH i MOBiH: Vojnik mora biti u prvom planu

Podžić na sastanku s pripadnicima OSBiH i MOBiH: Vojnik mora biti u prvom planu
Foto: MOBiH - Vijesti.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenikom ministra obrane za politiku i planove Mijom Krešićem i zamjenikom ministra odbrane za upravljanje resursima Mirkom Okolićem održao je danas u Sarajevu informativni sastanak s...

...pripadnicima Oružanih snaga i uposlenicima Ministarstva odbrane BiH.

U prisutnosti generalskog zbora OSBiH i pomoćnika ministra iz MOBiH, Podžić je govorio o svojim prioritetima u predstojećem radu Ministarstva na čijem je čelu, a na sastanku su se obratili i zamjenici Okolić i Krešić.

Podžić je istaknuo što očekuje od svih pripadnika i uposlenika u sistemu odbrane te naglasio da vojnik mora biti u prvom planu.

Podžić je iznio pet temeljnih principa rada: puno i dosljedno poštivanje zakona i propisa; izgradnja integriteta institucije i pojedinca u sistemu odbrane; pozicioniranje vojnika u glavni fokus rada sistema odbrane; štednja, ekonomičnost i efikasnost rada i poboljšanje radnopravnog statusa pripadnika OS i uposlenika MOBiH.

- Kao novi ministar, koji je sektor odbrane pratio u kontinuitetu i u prethodnom mandatu kao predsjedavajući parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost, svima sam želio prenijeti svoj zapažanja i kompletnom presonalu dati osnovne smjernice kako možemo poboljšati svoj rad, posebno tamo gdje se ne zahtjeva dodatnog novca. Male promjene mogu donijeti velika poboljšanja - kazao je nakon sastanka ministar Podžić.

- Državni službenici u MO BiH, pomoćnici, zamjenici i ja kao sam ministar, nismo ovdje zbog sebe nego da kroz pozitivne propise osiguramo standard i sredstva običnom vojniku koji izvršava zadatak u bilo kojem kutku naše zemlje ili, recimo, i u Afganistanu - rekao je ministar odbrane BiH. 

Zamjenik minista za politiku i planove Mijo Krešić naglasio je značaj ovakvog obraćanja uposlenicima te istaknuo sa svi moramo biti svjesni kako razvoj sistema odbrane zavisi od ukupnog napretka ekonomije u BiH. 

- Imajući to u vidu, smatram da učinkovitim radom i Ministarstvo obrane na određeni način može biti i jedan od generatora daljeg napretka gospodarstva i cijelog društva u zemlji - konstatirao je Krešić, saopćeno je iz MOBiH. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo