0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

29.01.2020 / 16:26 Politika - Turković - Uebber

Odnosi BiH i SR Njemačke prijateljski i bez otvorenih pitanja

Odnosi BiH i SR Njemačke prijateljski i bez otvorenih pitanja
Foto: MVPBiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu ambasadoricu SR Njemačke Margret Mariju Uebber.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi BiH i SR Njemačke prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Turković se zahvalila na kontinuiranoj podršci i pomoći SR Njemačke Bosni i Hercegovini u provođenju ključnih reformi u skladu s Reformskom agendom, kao i nastavku europskog puta.

Uebber je čestitala Turković na imenovanju na dužnost ministrice vanjskih poslova BiH i zaželjela joj uspjeh u radu. Naglasila je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine te da će nastaviti podupirati reformske procese.

Na sastanku je bilo riječi i o Konferenciji na visokom nivou francusko-njemačke inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog oružja na zapadnom Balkanu (SALW) koja će se krajem januara održati u Berlinu. Na konferenciji će sudjelovati i zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Sudionici konferencije će raspravljati o sigurnosnoj politici, migracijama, ekonomiji te drugim aktualnim pitanjima.

Turković i Uebber razgovarale su i o izazovima s kojima se EU suočava, kao što je Brexit, ekonomskoj saradnji te rješavanju statusa predstavnika njemačkih nevladinih organizacija u BiH, saopćeno je iz MVPBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo