0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

12.02.2020 / 20:48 Kultura - Sarajeva

Otvorena humanitarna izložba bh. fotoreportera

Otvorena humanitarna izložba bh. fotoreportera
Foto: FENA - Vijesti.ba

Humanitarna izložba fotografija, grupe bosanskohercegovačkih fotoreportera, otvorena je večeras u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Ova nesvakidašnja postavka donosi 22 fotografije s potpisom 21 autora, tematski posvećene različitim aspektima prirodnih i drugih ljepota Bosne i Hercegovine, a sav prikupljeni novac od prodaje radova bit će proslijeđen Udruženju "Pomozi.ba" za liječenje oboljelih.

Vođeni željom da pomognu teško oboljelima, fotoreporteri bh. medija i agencija su u saradnji sa Udruženjem Pomozi.ba, na najbolji način demonstrirali humanost i posvećenost ideji dobra putem vlastitog angažmana i misije otvorene najširoj javnosti.

Priliku da sudjeluje u ovom projektu pozdravio je Haris Memija, jedan od prepoznatljivih autora, čije su fotografije objavljivane u brojnim i značajnim stranim medijima, istaknuvši kako se radi o izuzetnoj ideji kojoj se odazvao veliki broj kolega fotoreportera.

- Drago nam je da smo mogli da učestvujemo u jednom ovakvom projektu i da damo ono što najbolje znamo. Svo bogatstvo u ljudima manifestira se kroz projekte sličnog tipa i ponosan sam što sam jedan mali dio toga - kazao je Memija, navodeći kako je čast surađivati s humanitarnom organizacijom kakva je Pomozi.ba.

Najavio je kako realizacija ovog projekta, zapravo, predstavlja uvod u osnivanje jednog fonda za najugroženije kategorije stanovništva, uz uvjerenje da će ova ideja biti poticaj ljudima iz drugih branši da se organiziraju i aktivnije uključe u akcije humanitarnog karaktera.

Osnivač organizacije Pomozi.ba Elvir Karalić pozdravio je održavanje eventa ove vrste, podsjećajući da je dosada realizirano 100-ine humanitarnih akcija, ali da se ova večerašnja izdvaja kao nešto posebno.

- Nama je posebno značajno da se grupa bh. fotoreportera odlučila na takav korak, te da su izabrali nas za partnera od tolikog broja humanitarnih organizacija - kazao je Karalić.  

Dodao je kako će sav prihod od prodaje fotografija ići, prvenstveno, u fond za liječenje, odnosno u jedan nenamjenski fond koji je Pomozi.ba uspostavio kako bi se pomoglo velikom broju oboljelih, kojih je, nažalost, svakim danom sve više i više.

Inače, postavku čine fotografije različitih tematika, prikazujući nesvakidašnje prizore - prirodu, gradove, kulturne znamenitosti i simbole, uglavnom Bosne i Hercegovine, snimljene iz različitih perspektiva - iz zraka, u mraku, snijegu, izmaglici, obasjani munjama...

Radove su izložili Harun Muminović, Haris Memija, Dženan Kriještorac, Admir Kuburović, Davorin Sekulić, Nedim Grabovica, Didier Torche, Damir Ćumurović, Berjamin Nizić, Kemal Softić, Fuad Fočo, Ivan Šebalj, Samir Saletović, Tarik Saletović, Amer Kajmović, Elvis Barukčić, Feđa Krvavac, Edin Hadžihasić, Armin Durgut, Jasmin Brutus i Midhat Poturović.

Humanitarna izložba bh. fotoreportera pobudila je veliko interesovanje publike, te okupila veliki broj istaknutih ličnosti. Pored ostalih, izložbu je posjetio i aktuelni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, sudjelujući u realizaciji tog humanog projekta.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo