0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

13.02.2020 / 20:58 Politika - Reakcije

Ambasada Rusije za Vijesti.ba: Odluke u BiH moraju donositi narodi, ne stranci

Ambasada Rusije za Vijesti.ba: Odluke u BiH moraju donositi narodi, ne stranci
Foto: Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država i odluke po aktuelnim pitanjima ove zemlje moraju donositi narodi BiH samostalno, a ne stranci.

Poručili su ovo na upite Vijesti.ba iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Kako komentirate činjenicu da SNSD i HDZ BiH uslovljavaju formiranje Vlade FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH?

AMBASADA: Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, ne pokušavamo utjecati u donošenju odluka na njene institucije ili političke stranke. To je naš principijelan stav.

Ovo se potpuno odnosi na formiranje Vlade Federacije BiH. Sporazum po tom pitanju treba da bude postignut između političkih stranaka koje učestvuju u tom procesu.

Politički predstavnici iz RS-a u entitetskim i državnim institucijama BiH donijeli su odluku o obustavi rada u odlučivanju do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija. Kako gledate na to?

AMBASADA: Što se tiče učešća stranaca u upravljanju Bosnom i Hercegovinom, da li je to Ured visokog predstavnika ili međunarodne sudije u sastavu Ustavnog suda, polazimo od toga da je BiH nezavisna i suverena država i odluke po aktuelnim pitanjima ove zemlje moraju donositi narodi BiH samostalno, a ne stranci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo