23°C
Mostar 23°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

14.02.2020 / 17:11 Obrazovanje - UNSA jedan od 14 partnera

Pokrenut Horizon 2020 projekt CONNEKT

Pokrenut Horizon 2020 projekt CONNEKT
Foto: Vijesti.ba
U ponedjeljak 10. februara 2020. godine je u Barceloni pokrenut Horizon 2020 projekt CONNEKT (Contexts of Violent Extremism in the MENA and Balkan Societies) kojim koordinira Evropski institut za Sredozemlje (IEMed) i u kojem Univerzitet u Sarajevu sudjeluje kao jedan od 14 partnera.

Projekt je fokusiran na mlade između 12 i 30 godine iz regija Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i Balkana. CONNEKT analizira sedam potencijalnih faktora radikalizacije (religija, digitalizacija, ekonomska deprivacija, teritorijalna nejednakost, tranzicijske dinamike, sociopolitički zahtjevi i obrazovne i kulturne prilike) na tri različita nivoa analize (države, zajednice i pojedinca), kako bi utvrdio njihovu međuovisnost i posebni značaj.

Interdisciplinarni tim sa 14 institucionalnih partnera, koji se sastoji od univerziteta, think tankova i udruženja građana, koristit će inovativnu metodologiju i empirijska istraživanja, kako bi razvio preporuke, mjere i alate za prevenciju nasilnog ekstremizma u državama koje su dio studije, ali i za Evropsku uniju.

Tim sa Univerziteta u Sarajevu čine politolozi, sociolozi i socijalni radnici sa Fakulteta političkih nauka pod vodstvom prof. dr. Damira Kapidžića. U naredne tri i po godine će imati priliku sarađivati sa najznačajnijim ekspertima iz ove oblasti i učestvovati u istraživanju i kreiranju politika sprečavanja nasilnog ekstremizma.

Više informacija o pokretanju projekta možete naći ovdje:

https://launching.h2020connekt.eu

(Vijesti.ba)

Izdvajamo