1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

16.02.2020 / 15:44 Zanimljivosti - Preventivne mjere

Kinezi zbog koronavirusa dezinficiraju novčanice

Kinezi zbog koronavirusa dezinficiraju novčanice

Kineska vlada neumorno se bori protiv širenja smrtonosnog koronavirusa, a sada je Središnja banka u Kini tijekom konferencije za medije najavila da će započeti i s dezinfekcijom novčanica, piše Quartz.

Iako se ovaj potez čini pomalo ekstreman, zapravo itekako ima smisla budući da se na površini jedne novčanice može nalaziti i do 400 različitih vrsta bakterija te se, primjerice, virus gripe može zadržati i do 12 dana na površini.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je da još uvijek nije poznato koliko se dugo koronavirus može zadržati na površinama stvari, uključujući i na novčanicama. Prva testiranja pokazala su da se može zadržati nekoliko sati, ali da ga ubijaju najobičnija sredstva za dezinfekciju.

Naglasili su kako novac planiraju čistiti raznim metodama, među kojima su istakli ultraljubičasto zračenje i vrlo visoke temperature, a obećali su da će, čim prije moguće, stare novčanice potpuno zamijeniti novima.


Ova odluka je donesena zbog brojnih kritika koje su upućene kineskim vlastima, a koje se tiču načina na koji pokušavaju riješiti problem. U Kini je do sada potvrđen broj od 67.000 osoba zaraženih koronavirusom i 1527 smrtnih slučajeva. Također je 11 milijuna stanovnika grada Wuhana stavljeno "pod ključ", budući da je grad pretvoren u karantenu.

Vlada je najviše kritizirana zbog pokušaja zataškavanja stvarnih posljedica koronavirusa, a najmanje dva kineska novinara nestala su nakon što su izvijestila o stanju u Wuhanu.



(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo