10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

16.02.2020 / 20:20 BiH - Brisel

Počela neformalna večera lidera EU i zapadnog Balkana

Počela neformalna večera lidera EU i zapadnog Balkana
Foto: Vijesti.ba
U Briselu se večeras održavaju neformalni sastanak i večera lidera Evropske unije i zapadnog Balkana, koje organizira Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.

Sastanku prisustvuje i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a domaćini sastanka su, uz Michela, i Ursula Von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Josep Borell, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU, te Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

- Čelnici šest zemalja zapadnog Balkana pridružit će se 16. februara predsjedniku Mičelu, predsjednici Fon der Lejen, hrvatskom premijeru Plenkoviću i visokom predstavniku Borelju na prvom neformalnom sastanku u Briselu posvećenom pripremama za sastanak na vrhu EU i zapadnog Balkana, koji će se u maju 2020. godine održati u Zagrebu. Čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u posjeti su Briselu povodom međunarodne donatorske konferencije za Albaniju, koja će se održati 17. februara u prostorijama Evropske komisije. Cilj konferencije je doprinijeti naporima za obnovu Albanije nakon zemljotresa koji ju je pogodio u novembru prošle godine - saopćeno je u najavi sastanka iz Evropskog vijeća.

Osim Komšića, u Brisel su stigli Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hašim Tači (Hashim Thaci), predsjednik Kosova, i Edi Rama, premijer Albanije.

Ovim sastankom novo rukovodstvo EU želi ukazati na bezrezervnu podršku i posvećenost regionu zapadnog Balkana. Ovo je prvi sastanak lidera EU i zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo