10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

18.02.2020 / 12:54 BiH - Reakcija

MC Srebrenica: Vlasti RS nisu sagovornik na temu genocida

MC Srebrenica: Vlasti RS nisu sagovornik na temu genocida
Foto: Vijesti.ba

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su odgovorili na navode direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorada Kojića o posmrtnim ostaci 82 neidentificirane žrtve genocida u istočnoj Bosni koje bi trebale biti pokopane u julu ove godine.

„Memorijalni centar Srebrenica, kao institucija koju je osnovala država Bosna i Hercegovina, izražava puno poštovanje prema svakoj nevinoj žrtvi u ratu u Bosni i Hercegovini, te ohrabruje sve aktivnosti koje će dovesti do pronalska nestalih, bez obzira na njihovo ime i prezime, etničku ili drugu pripadnost. To vrlo dobro rauzmijemo kroz svjedočenja i svakodnevni rad sa porodicama ubijenih ili onih koji se formalno još uvijek vode kao nestali nakon genocida u istočnoj Bosni. Nedopustivo je, međutim, da se direktor Centra za istraživanje rata RS-a, institucije koja dobiva sredstva iz javnog budžeta entiteta Republika Srpska, samim tim iz džepova svih građana i građanki koji žive na području ovog entiteta i tu plaćaju porez, dosljedno, već četvrt stoljeća, bavi političkim igrama koje udaraju na dostojanstvo žrtava genocida. Stoga vlasti tog entiteta nisu sagovornik na ovoj temi“, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da se spominjane 82 neidentifikovane žrtve genocida nalaze u prostorijama Podrinjskog identifikacionog projekta, programa koji je naslijeđe dugogodišnjeg profesionalnog i vrijednog rada Međunarodne komisije za nestale (ICMP) i domaćih institucija koje su tragale za nestalim osobama.

Rad PIP-a je korišten kao primjer za proces traganja i identificiranja nestalih širom svijeta u prirodnim katastrofama, ali i u brojnim slučajevima istraživanja ratnih zločina.

"Razlog zbog kojeg identitet za ovu manjinu manjina od svih do sada pronađenih skeletnih ostataka nije utvrđen, jeste prosti rezultat zločina genocida – za ova lica nije ostalo živih srodnika s kojima bi se poklopili DNK uzorci i potvrdilo sa 99.9 posto sigurnosti o kojem je licu riječ. Njihovi posmrtni ostaci, pak, pronađeni su u masovnim grobnicama u kojima je pronađeno i više od šest hiljada već pokopanih u mezarju Memorijalnog centra: u Sandićima, Branjevu, Budaku, Kamenici, Cerskoj, Petkovcima, Glogovoj, Hodžićima, Pobuđu, Kameničkom Brdu, Kozluku, Liplju, Novoj Kasabi, Pusmulićima, Snagovu, Ravnicama, Zelenom Jadru, Zalazju i Liplju", navode iz Memorijalnog centra.

„No, po lokaciji pronalaska, vremenu nastupanja smrti, te drugim okolnostima, Tužilaštvo BiH, kao i druge institucije su, izvan razumne sumnje utvrdile da je riječ o žrtavama genocida. To su činjenice. Sve ostalo je sramno poigravanje najtežim i najdubljim traumama hiljada, odnosno desetina hiljada ljudi", naveli su.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo