3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

19.02.2020 / 08:42 Svijet - Nakon 14 dana karantina

Putnici s kruzera "Diamond Princess" počeli da se iskrcavaju

Putnici s kruzera "Diamond Princess" počeli da se iskrcavaju
Foto: AP - Vijesti.ba

Putnici s kruzera "Diamond Princess", na kojem je utvrđeno 540 slučajeva zaraze koronavirusom, počeli su da napuštaju brod, nakon 14 dana karantina u japanskoj luci Jokohama.

Tokom dana trebalo bi da se iskrca oko 500 putnika koji nemaju nikakve simptome, testovi su im bili negativni i nisu imali nikakve kontakte s onima kojima je utvrđeno postojanje zaraze koronavirusom, objavilo je japansko Ministarstvo zdravstva.

"Ako ste vi i osoba koja je bila s vama u kabini negativni i ako nemate respiratorne simptome ili temperaturu, možete se pripremiti za iskrcavanje", objavile su u utorak putnicima japanske vlasti, dodajući da će cijela operacija iskrcavanje trajati tri dana.

Osobe bez simptoma i s negativnim testovima dobili su potvrdu da ne predstavljaju "nikakav rizik za zarazu koronavirusom".

"Diamond Princess" je mjesto s najviše zaraženih, nakon Kine u kojoj je u srijedu broj umrlih prešao dvije hiljade, uz 74.000 zaraženih. Broj novozaraženih slučajeva smanjio se u utorak drugi dan zaredom.


Za više od 3.700 putnika iz 56 zemalja koliko ih je bilo na brodu putovanje se pretvorilo u košmar, između straha da će se zaraziti koronavirusom i dosade u kabinama, nekima u potpunosti bez prozora.

Desetak novih slučajeva svaki dan stavilo je pod znak pitanja efikasnost upravljanja krizom na brodu.

Ipak, putnici kažu da su zadovoljni načinom na kojima se o njima vodila briga.

"Još jednom, naše priznanje ekipi i kapetanu za njihovu nevjerovatnu pažnju tokom ove krize", napisala je na Twitteru žena koja je bila na brodu sa šestogodišnjih sinom.

Prva evakuacija obavljena je u nedjelju kada je oko 300 Amerikanaca prebačeno u zemlju, a sada se i druge države spremaju prebacivati svoje građane te planiraju da ih stave u dodatni 14-dnevni karantin kada stignu u zemlju.

Što se tiče posade, oni će ostati još četrnaest dana na brodu nakon što posljednji putnik napusti kruzer.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo