9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

19.02.2020 / 10:55 Svijet - Provjeravali status zaposlenih

Austrijska finansijska policija kontrolirala distributivni centar Amazona

Austrijska finansijska policija kontrolirala distributivni centar Amazona

Prema medijskim izvještajima iz Austrije, 63 službenika iz austrijske finansijske policije izvršili su kontrolu u distributivnom centru američke kompanije Amazon u Großebersdorfu u utorak, pri čemu su uzeli izvještaje o uposlenicima i provjeravali statuse..

... zaposlenih, kao i podatke o prethodnim zaposlenjima.

Kontrola nije bila usmjerena na Amazon i nema zvanične istrage protiv ove kompanije. Kontrola je više fokusirana na kompanije koje Amazon koristi za dostavljanje paketa iz distributivnih centara.

Tokom kontrole, policija je uzela podatke o 174 uposlenika iz 36 kompanija koje sarađuju sa Amazonom i uvidjela  da je došlo do 49 kršenja zakona o radu. Međutim, finansijska policija istražuje oko 500 uposlenika iz kompanija za dostavu.

Austrijsko Savezno ministarstvo finansija procijenilo je da kompanije za dostavu duguju ukupno oko 385.000 eura kroz poreze i naknade, a većina se odnosi na neprijavljivanje radnika ili neplaćanje poreza za radnike.

Amazon je sarađivao sa finansijskom policijom i saopćio je da očekuje da će njihovi podizvođači poštovati zakone o radu. Pored toga, kompanija navodi da će poduzeti mjere protiv podizvođača koji krše zakone i propise poslovanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo