14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.02.2020 / 11:14 Regija - Slobodni zidar

Skandal potresa Hrvatsku: Državni tužilac priznao da je mason

Skandal potresa Hrvatsku: Državni tužilac priznao da je mason
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelenić priznao je da je član masonske lože, što je izazvalo žestoke reakcije hrvatske javnosti, prenose Vijesti.ba.

Jelinić je kazao da javnom objavom da je mason nije naštetio ugledu institucije na čijem je čelu.

"Ja mislim da nisam, jer sam svoj posao radio prije, za vrijeme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu", rekao je Jelenić gostujući na televiziji N1.

On je dodao da nije bilo nikakvog pogodovanja nikome zbog činjenice da je član masonske lože, te da ne razmišlja o ostavci.

"U ovom trenutku još ne razmišljam ni o čemu, nego samo da ovaj predmet u mjeru u kojoj ja mogu utjecati na to završi zakonito, a bit će sve javno ako dođe do suda", rekao je Jelenić.

Jelenić je ranije rekao da je još jedan član masonske lože Nikica Gabrić pokušao utjecati na postupak pokrenut zbog pokušaja iznude.

On je bio žrtva, je li on imao neka svoja saznanja ili ne, u svakom slučaju je tokom istrage kontaktirao i mene i općinskog državnog tužioca i tražio da se neke stvari odrade drukčije, misleći da on može na to utjecati, ali posao vodi Državno tužilaštvo, odnosno policija", rekao je Jelenić.

Objasnio je i zašto je postao mason.

"Moj prijatelj me je pitao. U jednu ruku, s obzirom da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to s jedne strane imponiralo da je neko prepoznao moju stručnost, moj rad i profesionalno zalaganje i da na taj način mogu doprinijeti radu udruge koja se zalaže za boljitak u društvu, u zajednici, počevši od obitelji, okruženja u kojem živite, od Republike Hrvatske, odnosno domovine", rekao je Jelenić.

Upitan misli li da bi se, zbog mistike koja obavija pojam masona i njihova djelovanja, moglo propitivati njegov rad ili vjerodostojnost njegova rada u Državnom tužilaštvu, Jelenić je rekao da mu to nije palo na pamet "zato što se radi o zakonito osnovanoj organizaciji koja se bavi dozvoljenim i zakonitim radom u Repulici Hrvatskoj.

Iz Državnog tužilaštva su kazali da članstvo u toj organizaciji ne stavlja Jelenića ni lično ni kao glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske "ni u nikakav veći ili drugačiji potencijalni sukob interesa negoli, na primjer, krivični postupci u kojima su okrivljenici ili žrtve državni tužioci kao članovi organizacije kojoj je na čelu".

S druge strane, Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa Hrvatske, kazao je da očekuje ostavku Dražen Jelenića zbog članstva u masonskoj loži.

'Neprihvatljivo je da glavni državni tužilac bude član u takvom udruženju građana bez obzira što je ono registrirano. Iako je njegovo djelovanje prikriveno velom tajne i predstavlja potencijalni rizik. Razgovarali smo, ali očekujem ostavku glavnog državnog tužioca", rekao je Bošnjaković.

Bivši direktor USKOK-a Željko Žganjer tvrdi da Jelenića treba prosuđivati po njegovu djelovanju, a ne po članstvu u nekoj organizaciji, pa bila to i masonska.

"Bio sam direktor USKOK-a, iako sam svojevremeno bio član Saveza komunista. Što je veće "zlo", to što sam bio u SK-u ili to što je Jelenić u slobodnim zidarima? Ključno je ono što čovjek radi, a njegov je rad pod lupom javnosti i stoga se lako može provjeriti pogoduje li on nekome ili ne", rekao je Žganjer za Jutarnji list.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo