14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.02.2020 / 12:28 Svijet - Glavni američki državni tužilac

William Barr razmišlja o ostavci zbog Trumpa

William Barr razmišlja o ostavci zbog Trumpa
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Glavni američki državni tužilac William Barr razmišlja o napuštanju svoje funkcije zbog tvitova predsjednika Donalda Trumpa o istragama ministarstva pravosuđa, objavio je u utorak Washington Post. 

Trump je u utorak kazao da ima potpuno povjerenje u Barra, koji je prošle sedmice u intervjuu rekao da mu postaje nemoguće raditi posao uz Trumpov običaj tvitanja. 

''Vrijeme je da se zaustavi tvitanje o kaznenim predmetima ministarstva pravosuđa. Ne mogu raditi svoj posao s konstantnim komentarima koji me potkopavaju'', kazao je Barr za ABC News.

Barr je to najavio osobama bliskima Trumpu, ali ne i predsjedniku  direktno, piše Post.

"On ima svoje granice", navodi Post osobu blisku Barru.

On bi mogao podijeliti svoja razmišljanja s ljudima bliskima Trumpu u nadi da će predsjednik dobiti poruku i prestati tvitati o istragama ministarstva pravosuđa, dodaje list.

Bijela kuća i ministarstvo pravosuđa nisu odmah odgovorili na upit Washigton Posta za komentar.

Trump je u utorak kazao da ima potpuno povjerenje u Barra, koji je prošle sedmice u intervjuu rekao da mu postaje nemoguće raditi posao uz Trumpov običaj tvitanja.

"Otežavam mu posao... s tim se slažem", rekao je Trump novinarima. "Državni tužitelj je čovjek velikog integriteta".

Iako je dao podršku  Barru, Trump je također pozitivno govorio o tvitanju. "Društveni mediji su mi jako važni jer mi daju glas", kazao je.

Prošle sedmice  tužitelji koji su vodili slučaj protiv Trumpova prijatelja Rogera Stonea, koji je prošle godine proglašen krivim za ometanje pravde, zastrašivanje svjedoka i laganje Kongresu, predložili su sudu da Stoneu odredi kaznu zatvora u trajanju sedam do devet godina.

Trump je na svom Twitteru napao takvu odluku te kazao kako je ona nepoštena, a dan kasnije Barr i ostali visoki dužnosnici ministarstva, ujedno i glavnog državnog  tužiteljstva, odbili su preporuku četvero tužitelja jer bi ona, kako su ustvrdili, bila neprimjerena.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo