14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.02.2020 / 14:32 Svijet - Pripreme za novu ofanzivu

Turska vojska granatirala sirijske vladine snage u Idlibu

Turska vojska granatirala sirijske vladine snage u Idlibu
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Turska vojska u četvrtak je žestoko granatirala položaje sirijskih vladinih snaga u Idlibu, izvijestila je ratna nadzorna grupa.

 

Granatiranje su izvele turske snage i pobunjenici koji uživaju tursku podršku koji su napali sirijske vojne položaje, u jeku gomilanja turskih snaga u pripremama za novu ofanzivu protiv sirijskih trupa, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Turske snage i njihovi pobunjenički saveznici pripremaju ofanzivu protiv sirijskih snaga u Nairabu, nekoliko dana nakon što su ga nakratko osvojili pobunjenici uz tursku podršku prije nego što ga je sirijska vojska ponovo osvojila, navodi nadzorna grupa.

S druge strane, sirijska vojska uz rusku podršku izvela je zračne udare na pobunjeničke položaje u regiji Ariha u unutrašnjosti pokrajine Idlib uz pomoć ruskih borbenih aviona, sudeći po opservatoriji.

U srijedu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čije snage podržavaju pobunjenike u  Siriji  i nedavno je poslao trupe u Siriju bez saglasnosti sirijske vlade, upozorio da je „samo pitanje vremena“ kada će pokrenuti operaciju na zaustavljanju sirijske ofanzive u Idlibu u kojoj su navodno ubijeni brojni civili od decembra prošle godine.

Rusija, najveći međunarodni saveznik sirijske vlade, odgovorila je na prijetnje Ankare, navodeći da će svaka turska ofanziva protiv sirijskih snaga u Idlibu predstavljati „najgori scenarij“.

Provladine sirijske novine al-Watan javile su u četvrtak da će se tripartitni samit o Siriji između Rusije, Irana i Turske održati narednog mjeseca u iranskoj prijestonici Teheranu.

Turska je razbješnjena dvomjesečnom ofanzivom sirijske vojske u unutrašnjosti Aleppa i Idliba u sjevernoj Siriji, koja je omogućila sirijskoj vojsci da povrati kontrolu nad ključnim regijama, uključujući autoput koji povezuje Damask s Aleppom, prenosi Xinhua.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo