6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

20.02.2020 / 16:45 BiH - Sjednica u Mostaru

Vlada FBiH odobrila 400.000 maraka za troškove sahrana braniteljske populacije

Vlada FBiH odobrila 400.000 maraka za troškove sahrana braniteljske populacije
Arhiv / Vijesti.ba
Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Transfer za sufinansiranje ...

... troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija“, utvrđenih u budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 400.000 maraka.

Ova sredstva bit će odobravana u skladu sa odredbama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, i to ukupno 300.000 maraka za člana uže porodice demobiliziranog branioca s kojim je umrli demobilisani borac živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija odobreno je 100.000 KM za ratne vojne invalide, članove uže porodice šehida i poginulih branilaca, dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članove njihovih porodica i demobilizirane branioce, za slučaj smrti članova njihove uže porodice.

Danas je usvojen i Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Odbrambena-oslobodilačkog rata iz transfera namijenjenog za pomoć u liječenju boraca, u visini od 1.500.000 maraka.

Od ovog iznosa, a u skladu sa odredbama Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, 1.050.000 maraka je predviđeno za demobilizirane branioce, i to za vlastito ili liječenje članova uže porodice.

Sredstva od 450.000 maraka namijenjena su porodicama poginulih branilaca, porodicama umrlih ratnih vojnih invalida i porodicama umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Istaknuto je kako će ova sredstva biti dodjeljivana na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2020. godine u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, neophodne kod odlučivanja o pravu na pomoć, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata imenovat će komisiju koja će razmatrati zahtjeve i dati mu prijedlog za dodjelu pomoći, nakon čega će donijeti konačnu odluku o dodjeli jednokratne pomoći, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna vlada dala saglasnost na Program rada Fondacije za mobilnost studenata

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada FBiH dala je saglasnosti na Program rada s Finansijskim planom Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH za tekuću godinu.

Federalna vlada dala je i pozitivno mišljenje na Nacrt trećeg periodičnog izvještaja BiH o primjeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, koji joj je uputilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Usvojeni su izvještaji o radu Federalne uprave civilne zaštite i Gender centra FBiH za 2019. godinu te Plan i program Službe pomoć - informacije na javnim cestama u FBiH za 2020.-2021. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Vlada FBiH za punu provedbu projekta unapređenja informacionog sistema u ADS-u

Vlada FBiH usvojila je informaciju Agencije za državnu službu FBiH o realizaciji aktivnosti u procesu provođenja projekta "Unapređenje informacionog sistema u Agenciji za državnu službu FBiH, Agenciji za državnu upravu RS i Pododjeljenju za ljudske resurse Brčko Distrikta BiH".

Federalni organi uprave zaduženi su da u roku od 15 dana imenuju državne službenike za razmjenu informacija sa Agencijom za državnu službu FBiH u oblasti upravljanja ljudskim resursima s ciljem pune provedbe projekta.

Istaknuto je kako će Vlada Federacije BiH uputiti web aplikaciju za oblast ljudskih resursa vladama kantona i pozvati ih da aktivno sudjeluju u aktivnostima Agencije za državnu službu FBiH u procesu uspostavljanja nove web aplikacije za upravljanje ljudskim resursima.

Ova agencija obavezana je da u roku od 60 dana pripremi Prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o registru državnih službenika, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kadrovska rješenja Vlada FBiH

Federalna vlada je na sjednici održanoj u Mostaru dala ovlaštenja punomoćnicima da je zastupaju na skupštinama više gospodarskih društava.

Za JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar opunomoćeni su Jasmina Pašić, a za Energoinvest d.d. Sarajevo Stipe Buljan koji je, izmjenom ranijeg rješenja, opunomoćen i za sudjelovanje i odlučivanje na Skupštini Aluminija d.d. Mostar, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nakon što je razriješila dosadašnjeg vršitelja dužnosti člana Nadzornog odbora Binas d.d. Bugojno, Vlada je izmijenila odluku o davanju prethodne suglasnost za imenovanje vršitelja dužnosti člana Nadzornog odbora Binas d.d. Bugojno i za vršitelja ove dužnosti imenovala Nefiju Malkić.

Prethodna suglasnost dana je i Nadzornom odboru KTK Visoko d.d. Visoko za razrješenje člana ovog odbora i imenovanje Jasmine Nurudinović za novu članicu do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Vlada FBiH dala je prethodnu suglasnost za razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora Energoinvest d.d. Sarajevo i imenovanje Asima Ibrahimagića, Ramiza Kikanovića i Dženana Imamovića za vršitelje ovih dužnosti do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca. Ovom odboru je dana prethodna suglasnost da Biseru Hadžialjević, kao jedinog člana Uprave, imenuje za direktora, na mandatno razdoblje od četiri godine.

Danas su donesene odluke o raspisivanju javnih natječaja i utvrđivanju kriterija za izbor i nominiranje po dva člana nadzornih odbora Pretisa d.d. Vogošća i Binasa d.d. Bugojno, uime državnog kapitala i tri člana Nadzornog odbora Gospodarskog društva Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo.

Vlada je donijela i odluke o utvrđivanju kriterija, raspisivanju javnog natječaja s utvrđenim tekstom za utvrđivanje prijedloga jednog kandidata za člana Upravnog odbora Nezavisnog operatera sustava u BiH iz Federacije BiH.

U interresornu radnu grupu Vlade FBiH za izradu i provođenje Akcijskog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH, a u vezi s provedbom Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma, imenovani su Sead Lisak (predsjednik), Goran Čerkez, Miroslav Jurešić, Mersiha Udovčić, Nadija Bandić, Nermin Sijamhodžić, Fahrudin Solak, Vlado Azinović, Elmedin Muratbegović i Elma Omersoftić (članovi).

Vlada FBiH imenovala je Šefiku Hasanagić za zamjensku članicu Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH.

Za predstavnike Vlade Federacije BiH u Povjerenstvo za izbjeglice i raseljene osobe BiH imenovani su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar pravde Mato Jozić.

Dana je prethodna suglasnost za razrješenje vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora Privrednog društva Igman d. d. Konjic, te imenovanje Džemaila Čibe i Ismeta Sarajlića za vršitelje ovih dužnosti, uime državnog kapitala, do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Razriješeni su dosadašnji vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora Privrednog društva Sarajevoputevi d. d. Sarajevo, te dana prethodna suglasnost za imenovanje Amira Galijaševića i Emine Dlakić za vršitelje ovih dužnosti, do okončanja natječaja procedure, a najduže do tri mjeseca.

Također, donesene su odluke o utvrđivanju kriterija i raspisivanju javnog natječaja za postavljenje direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. U Povjerenstvo za ovo postavljenje imenovani su Edita Kalajdžić i Željko Silađi.

Nakon što je razriješila dosadašnjeg direktora Federalnog zavoda za geologiju radi stjecanja uvjeta za mirovinu, Vlada je privremeno imenovala Vedada Demira za direktora Zavoda do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici poništila javno natječaj za izbor i nominiranje članova Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH d.o.o. Sarajevo i donijela Odluku o prestanku važenja ranije Odluke o utvrđivanju kriterija za ovo imenovanje. Također su donesene odluke o ponovnom raspisivanju javnog oglasa za izbor i nominiranje članova ovog nadzornog odbora, s utvrđenim kriterijima i tekstom natječaja, navodi se u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo