8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

21.02.2020 / 14:54 BiH - U Kantonalnom sudu Sarajevo

Počelo novo suđenje Jusufraniću i Petroviću

Počelo novo suđenje Jusufraniću i Petroviću
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je počelo ponovljeno suđenje bivšem direktoru sarajevskog Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (GRAS) Ibrahimu Jusufraniću i bivšem šefu Turističke poslovnice tog preduzeća Branislavu ...

... Petroviću, koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, a Petrović i za krivotvorenje službene isprave.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva KS i ukinuo prvostepenu odbijajuću, odnosno oslobađajuću presudu bivšim rukovoditeljima GRAS-a iz juna 2018. godine, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Spomenutom odbijajućom presudom, odnosno odbacivanjem optužbi, Jusufranić i Petrović su oslobođeni odgovornosti, jer je Sud onda utvrdio "kako se u ovom slučaju radi o presuđenoj stvari (res-iudicata), pozivajući se na ranije Rješenje postupajućeg tužioca o obustavi istrage protiv njih dvojice".

Optužnica Jusufranića tereti da je u svojstvu direktora GRAS-a zloupotrijebio službeni položaj, donošenjem nezakonite odluke o kupovini praonica za autobuse, te da je time oštetio preduzeće za više od 880.000 KM.

Prema tužbenim navodima, pri donošenju odluke o kupovini Jusufranić nije Upravnom odboru predočio mišljenje Radne grupe o opravdanosti ove nabavke, koja je smatrala da je kupovina praonica ekonomski nepovoljna za GRAS, te je uslijedilo potpisivanje ugovora s firmom „Elesprom“ iz Slovenije za kupovinu praonica koje nikada nisu stavljene u funkciju.

Jusufranićev kolega i šura Branislav Petrović je, prema optužnici, zajedno sa Jusufranićem pomogao sarajevskoj podružnici njemačke firme „Hellner & More” da pobijedi na tenderu za prodaju reklamnog prostora u vozilima GRAS-a, čime je preduzeće oštećeno za 95.700 KM.

U nastavku pretresa, zastupnik optužnice, kantonalni tužilac Mirza Mutevelić izjavio je kako ostaje kod navoda ranijih uvodnih riječi, te da nema novih dokaznih prijedloga.

Branitelj optuženih, advokat Muhidin Kapo kazao je, također, kako odbrana ostaje kod ranijih uvodnih riječi, ali i da će se, s obzirom na odluku Vrhovnog suda i njegove upute, pozvati na dodatni dokaz.

Istaknuo je kako se radi o pritužbi Pravobranilaštva KS u vezi sa spomenutom naredbom (rješenjem Tužilaštva) o obustavi istrage u ovom slučaju, a pri čemu se nigdje ne spominje Branislav Petrović, navodeći kako bi, imajući to u vidu, nastavak postupka protiv njega predstavljao krivično djelo.

Pojasnio je kako je ta pritužba bila osnov za pokretanje prvostepenog postupka, iako je, kako navodi, došlo do nezakonite dostave spomenute naredbe o obustavi istrage Kantonalnom pravobranilaštvu 17. marta 2015.  koje je već narednog dana tim povodom podnijelo pritužbu.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća, sutkinje Rozite Šimić zašto to odbrana nije istaknula u vrijeme potvrđivanja optužnice, Kapo je uzvratio da odbrana onda nije imala uvida u taj dokument (pritužbu Pravobranilaštva)      

Sutkinja Šimić u kontekstu, eventualnog, ponovnog izvođenja dokaza ukazala na specifičnosti slučaja, podsjećajući da se radi o inkriminacijama od prije dvadeset godina, kao i da su svjedoci u prethodnom postupku direktno i unakrsno ispitani, da je uložen veliki broj materijalnih dokaza, te da su neki od svjedoka, u međuvremenu, preminuli.

Budući da je zastupnik optužbe zatražio određeno vrijeme kako bi se izjasnio u vezi s dodatnim dokaznim prijedlogom odbrane, pretres je okončan, a njegov nastavak zakazan za 16. mart.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo