7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

21.02.2020 / 16:00 BiH - Sarajevo

Općina Centar finansira izgradnju centralnog spomen-obilježja "Ljiljan"

Općina Centar finansira izgradnju centralnog spomen-obilježja "Ljiljan"
Foto: Vijesti.ba
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Erdin Salihović potpisali su sporazum o realizaciji stručne i naučne saradnje iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog planiranja na području ove općine.

Kako je navedeno u odredbama potpisanog sporazuma stručna i naučna saradnja između Općine Centar i Arhitektonskog fakulteta će biti realizovana putem Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje koje djeluje pri pomenutoj visokoškolskoj ustanovi. Općina Centar će biti finansijer, a Institut će biti zadužen za izradu studija i naučno-istraživačke zadatke, davanje naučnog mišljenja, ekspertiza, revizije i zadataka arhitektonskog i urbanističkog projektovanja i prostornog planiranja....

Prvi projekat za koji je Institut već počeo raditi projektnu dokumentaciju je izgradnja centralnog spomen-obilježja „Ljiljan“ na Betaniji. Radi se o monumentalnom obilježju najvećem u kantonu.

- Centralno spomen-obilježje koje planiramo graditi na Betaniji će bez sumnje biti najbolje rješenje ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Nemam nimalo sumnje da će Arhitektonski fakultet, odnosno Institut ispuniti naša očekivanja od ovog projekta kojeg ćemo u potpunosti finansirati vlastitim sredstvima, od planske dokumentacije i dozvola, do krajnje izgradnje spomenika za šta će izvođač radova imati rok od 60 dana. Za ovu namjenu smo odabrali najbolju lokaciju gdje postoje prostorni uslovi za realizaciju ovakvog projekta, izjavio je Ajnadžić nakon potpisivanja sporazuma.

Dekan Salihović je ovom prilikom naglasio da uloga Arhitektonskog fakulteta neće biti vezana samo za projektnu i plansku dokumentaciju.

– Mi želimo da ovaj, kao i ostale projekte, ispratimo od ideje do realizacije, kako bismo bili sigurni da je ovaj zahtjevni projekat urađen kako treba. Pošto se radi o spomen-obilježju koje za nas ima posebnu vrijednost, odabrani izvođač radova mora biti firma sa velikim iskustvom na poslovima ove vrste, te također moramo ugrađivati najkvalitetnije materijale koji mogu opstati u našim vremenskim uslovima. Prema našim prvim procjenama za projektnu dokumentaciju za ovaj projekat će Općina Centar izdvojit iznos od 57 hiljada KM, objasnio je dekan Salihović.

Osim pomenutog projekta također je bilo razgovora i o projektima u kojima Institut može dati svoj doprinos, a radi se o: podzemnim garažama na pet lokacija u ulicama Franca Lehara, stadionu Koševo, Trgu Merhemića, Hastahani i Trgu kulture - Jurislav Korenić, popločavanje trotoara i iluminacija od Trga djece Sarajeva, odnosno od Velikog parka, duž obje strane saobraćajnice sve do Marijin dvora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo