9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

21.02.2020 / 16:13 BiH - Izmjena Krivičnog zakonika

U RS zamjena kazne dugotrajnog zatvora doživotnom robijom

U RS zamjena kazne dugotrajnog zatvora doživotnom robijom
Foto: Vijesti.ba

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojima se umjesto dugotrajnog zatvora predviđa kazna doživotnog zatvora.

Izmjenama Krivičnog zakonika uvodi se i institut izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora, koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci, saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Utvrđene su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku RS, kojima je smanjena funkcionalna nadležnost sudije pojedinca, prenesena nadležnost za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti sa okružnog na republičkog tužioca, skraćena dužina trajanja pritvora u istrazi, osiguran dodatni stepen zaštite interesa djeteta kao neposredno oštećenog/žrtve, krivičnog djela i oštećenog u seksualnim deliktima kroz način ispitivanja.

Predloženim izmjenama i dopunama poboljšava se procesni položaj oštećenog u krivičnom postupku radi efikasnije zaštite njegovih prava, a to uključuje i pravo da preuzme krivično gonjenje ako tužilac odustane od optužnice nakon njenog potvrđivanja.

Vlada RS-a je danas donijela i Odluku o osnivanju regionalnih monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima u RS.

Bit će osnovani regionalni monitoring timovi za borbu protiv trgovine ljudima Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, te se uređuje njihova organizacija, sastav, nadležnosti i druga pitanja od značaja za rad regionalnih monitoring timova.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo