8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.02.2020 / 08:52 Svijet - U Fessenheimu

Ugašen reaktor u najstarijoj francuskoj nuklearci

Ugašen reaktor u najstarijoj francuskoj nuklearci
Foto: EPA -Vijesti.ba

Prvi od dvaju reaktora u nuklearnoj centrali u Fessenheimu, na istoku Francuske, najstarijoj u Francuskoj koja još radi, isključen je u subotu u 2 sata po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu iz električne mreže, priopćila je elektroenergetska kompanija EDF.

Ovo je prva faza u zatvaranju te centrale na njemačkoj granici, nedaleko od Švicarske koja je u pogon puštena 1977.

Drugi reaktor se gasi u lipnju

Radnici koji se protive gašenju prvog reaktora - gašenje drugog predviđeno je za 30. lipnja - bili su rekli da će odbiti poslušnost i da neće primijeniti protokol za isključenje reaktora.

No na kraju je sve prošlo bez problema i postupak je proveden kao kod redovitog održavanja, samo se ovaj put reaktor neće ponovo uključiti.

Drugi reaktor treba se ugasiti 30. lipnja a nakon toga se planira ispuštanje istrošenog goriva koje će se završiti do ljeta 2023. No konačno zatvaranje centrale dogodit će se u najboljem slučaju tek 2040. jer Francuska još nije radila ništa slično.

Ta je centrala za protivnike nuklearne energije u Francuskoj, ali i u Njemačkoj i Švicarskoj, bila simbol svih opasnosti i razlog mnogih štrajkova i prosvjeda.

Kritičari upozoravaju

Njezini kritičari upozoravaju da starenje centrale otežava zamjenu nekih dijelova, kao i na njezin položaj ispod razine Velikog alzaškog kanala i smještaj na seizmički aktivnom području.

Drugi pak ističu da je besmisleno lišiti se takva izvora energije koja ne ispušta ugljik.

Do 2035. Francuska planira ugasiti još dvanaest od 58 reaktora koliko ih danas ima - što je svrstava na drugo mjesto po veličini nuklearnog parka u svijetu iza Sjedinjenih Država - ali neće zatvarati centrale u cijelosti poput ove u Fessenheimu.

Francuska želi postupno smanjiti udio nuklearne energije koji je trenutačno 70 posto, najveći u svijetu, i povećati udio električne energije iz obnovljivih izvora.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo