8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

22.02.2020 / 13:56 Obrazovanje - Sarajevo

Dodijeljena priznanja učesnicima BOSEPO olimpijade

Dodijeljena priznanja učesnicima BOSEPO olimpijade
Foto: FENA - Vijesti.ba

Učesnicima Naučne olimpijade Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) dodijeljena su prizanja, a kao i ranijih godina učenici sa najboljim projektima će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u cijelom svijetu.

Direktor škole ''Richmond Park College Sarajevo'' Hermin Kapetanović novinarima je kazao da je ovogodišnja olimpijada bila 11. po redu.

- Putem ove olimpijade našu zemlju je na najbolji način predstavilo više od 900 projekata van naše države. Osvojeno je više od 400 medalja, od Kine do Amerike - rekao je Kapetanović.

Istakao je da nakon ove olimpijade najbolji projekti budu predstavljeni po cijelom svijetu, pa su tako prošle godine bili gosti New Yorka, Tunisa, Praga i brojnih drugih gradova.

- Ove godine smo imali više od 120 projekata. Najbolji će ići u svijet - rekao je Kapetanović.

Naveo je da se BOSEPO olimpijada sastoji iz nekoliko kategorija, a koje su dijelom STEM edukacije.

- To su IT, zaštita okoliša, kratki film i druge - kazao je Kapetanović.

Jedan od ciljeva BOSEPO olimpijade je da probudi kreativno razmišljanje, osjećaj za timski rad i inovativnost kod učenika osnovnih i srednjih škola. Koncept BOSEPO ­olimpijade kreiran je na principu svjetskih naučnih olimpijada u načinu ocjenjivanja, bodovanju projekata, načinu pisanja i pripreme projekata, obuci mentora, pripreme i podsticanja učenika.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo