10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.02.2020 / 20:00 BiH - Muftija mostarski

Dedović: Naš narod ne treba plašiti, moramo sačuvati jedinstvo

Dedović: Naš narod ne treba plašiti, moramo sačuvati jedinstvo
Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović / Preporod.info
Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ-e) Mostar danas je na sjednici održanoj u Studentskom hotelu, kojom je predsjedavao Senad Sudo Omerika, jednoglasno podržala izvještaj Izvršnog odbora o radu za 2019. i plan rada za 2020.godinu.

Izvještaje su predstavili predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić i mr. Dino ef. Maksumić, koji je stanje vjerskog života, organizaciju rada džemata i mektepske nastave ocijenio zadovoljavajućom.

Naglasio je da mektepsku nastavu pohađa 1707 djece, što, prema analizi Muftijstva mostarskog, nije ni 50 posto od ukupnog broja školske djece, što je, kako je naglasio, samo dodatni poticaj za dalju afirmaciju i unaprjeđenje mektepske pouke.

- Aktivnosti u džematima dosljedno govore o živom i pulsirajućem vjerskom životu. U džematima je realiziran i čitav niz društvenih, kulturnih i humanitarnih aktivnosti od šireg značaja za društvenu zajednicu. Prostora za poboljšanje rada naših džemata još uvijek ima i na tome ćemo u budućnosti raditi, kazao je ef. Maksumić.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Džafer Alić u izvještaju o poslovanju službi i preduzeća Medžlisa IZ-e istakao da je plan rada za 2019. godinu, uprkos izazovima sa kojima su se suočavali, izvršen 97 posto.

Izvršni odbor je držao deset sjednica, tretirao 57 tačaka dnevnog reda, donio 50 odluka i 45 zaključaka.

Posebno je prokomentirao odluke o osnivanju Rehabilitacionog centra u Podveležju, kao ustanove socijalnog karaktera, osnivanje Centra za istraživanje islamske kulture i tradicije na području Hercegovine, koji će u početku djelovati u okviru Vjersko-prosvjetne službe, a kada se steknu uslovi, prerast će u samostalni institut sa istim opsegom djelovanja.

Alić je naglasio da je u 2019. godini formirana posebna služba za računovodstvo koje će preuzeti brigu vođenja finansijskih knjiga svih službi i preduzeća Medžlisa IZ-e Mostar.

- U 2019. godini uvakufljena je arhivska građa Centra za mir i multietničku saradnju. Građa se trenutno obrađuje i katalogizira i nadam se da će do iduće godine biti dostupna našim istraživačima, kazao je Alić.

Govoreći o investicijskim projektima i aktivnostima izdvojio je rekonstrukciju i uređenje Sultan Sulejmanove džamije u Blagaju, izgradnju imamskog stana u Vrapčićima, izgradnju Vrtića i imamskog stana u Opinama, izgradnju Rehabilitacionog centra u Podveležju, izgradnju džamije u Gornjem Zaliku, potpisivanje protokola između Vakufske direkcije u BiH u Direkcije vakufa Republike Turske o obnovi mesdžida u Galčićima, Opijačeve tekije, Ali hodžine, hadži Baline i Fatime kadun džamije.

Prisutne zastupnike upoznao je i sa problemima administrativnih prepreka i nerazumijevanja nadležnih organa za izdavanje dozvola i rješenja obnove Medrese Derviš paše Bajezidagića i vraćanja u posjed Sultan Selimovog mesdžida.

Sjednici Skupštine Medžlisa IZ-e Mostar prisustvovali su još i direktori preduzeća Medžlisa IZ-e Mostar, dugogodišnji predsjednik Izvršnog odbora Ramiz Jelovac i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Uz čestitke na ostvarenim rezultatima muftija je ohrabrio članove Izvršnog odbora, članove Skupštine i mostarske imame da i dalje rade na osmišljavanju kvalitetnih programa i projekata.

- Aktivnosti Islamske zajednice u Mostaru značajno doprinose da naša cjelokupna društvena situacija bude izglednija i naprednija. Naravno da ima puno posla i da treba jako puno raditi na uvezivanju, sihronizaciji i povezivanju svih subjekata koji bi trebali biti usmjereni jednom jedinstvenom zajedničkom cilju, dobrobiti, prosperitetu, napretku i stabilnosti naše zajednice, rekao je muftija.

Islamska zajednica u tom pogledu, dodao je, jedan je od važnih stubova nacionalnog i društvenog organiziranja.

Upozorio je na opasnost unošenja natruha, podjela, različitih ciljeva pojedinaca od čega zavisi sigurnost, napredak i budućnost bošnjačkog naroda.

- Naš narod ne treba plašiti. Kod njega treba razvijati dostojanstva, hrabriti ga i davati mu nadu, da bude hrabar, uzdignutog čela, čvrst i jedinstven u ideji očuvanja naših vjerskih, nacionalnih vrijednosti i vrijednosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Zbog toga jeste važna naša briga prema našim džematima. Naše djelovanje treba biti još posvećenije, da se čuvamo i snažimo jedinstvo safa u najširem smislu te riječi. To jedinstvo bi trebalo biti uvijek preče i važnije od bilo kakvog ličnog cilja i interesa koji bi mogli destabilizirati ovaj grad i ovu regiju, kazao je muftija.

Prokomentirao je i aktuelne političke krize koje su posljednjih dana prepravile Bosnu i Hercegovinu, što se posebno reflektira na prilike u Mostaru.

Izrazio je nadu da će Islamska zajednica imati snage i pronaći načina da ostvari još intenzivniju komunikacija sa džematima, pojedincima i grupacijama i da će ta saradnja biti puno konkretnija, otvorenija i prisnija.

- Važni su nam i neformalni susreti, iskrena druženja i istinski prijateljski razgovori. Živa riječ je nezamjenjiva u misijskom radu naše zajednice i ništa je nadomjestiti ne može, poručio je muftija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo