8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.02.2020 / 08:14 Svijet - Zabrinjavajuće

Koronavirus se širi svijetom, panika u Izraelu

Koronavirus se širi svijetom, panika u Izraelu
Foto: AP
U Iranu je otkriveno najmanje deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je još dvoje ljudi, objavile su u subotu iranske vlasti.

U Iranu se broj zaraženih time povećao na 29, a umrlo je šestero ljudi.

Informacije o novim slučajevima potvrdili su glasnogovornik ministarstva zdravstva Kianush Jahanpur i guverner pokrajine Markazi u središnjem Iranu.

Većina slučajeva, uključujući novih osmero zaraženih, bili su u Komu, svetom gradu šijitskih muslimana udaljenom 120 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

Škole, fakulteti i sjemeništa u Komu bit će zatvoreni u nedjelju i ponedjeljak kako bi se spriječilo širenje virusa, objavili su iz vladinog sjedišta kriznog menadžmenta u Komu, javlja službena novinska agencija IRNA.

Zdravstveni dužnosnici pozvali su u četvrtak na obustavu vjerskih okupljanja u Komu.

Slučajevi iz Irana pogodili su susjednu regiju

Ujedinjeni Arapski Emirati potvrdili su u subotu dva nova slučaja koronavirusa. Zaražen je iranski bračni par, objavila je državna novinska agencija WAM. Ukupan broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji porastao je na 13.

Libanon je potvrdio prvi slučaj u petak. Zaražena je 45-godišnjakinja koja se vratila kući iz Koma.

Iran je obustavio putovanja hodočasnika u Irak, javlja novinska agencija Fars.

Iran je u četvrtak zabranio prelazak granice iranskim državljanima nakon što je Iraqi Airways obustavio letove prema Iranu.

Kuwait Airways je u četvrtak obustavio sve letove prema Iranu, a Saudijska Arabija je u petak zabranila putovanja u Iran.

Panika u Izraelu

Izraelske i palestinske vlasti pokušavaju umanjiti strah zbog mogućeg širenja koronavirusa nakon što je otkriveno da su hodočasnici iz Južne Koreje, koji su obišli neka od najpopularnijih mjesta u Svetoj Zemlji, pozitivni na koronavirus.

Devetero turista, koji su bili pozitivni na koronavirus pri povratku u Južnu Koreju, obišli su ranije ovog mjeseca Baziliku Svetog groba u Jeruzalemu i Pećinu patrijarha na okupiranoj Zapadnoj obali, navelo je izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je objavilo plan putovanja grupe i reklo da provode "epidemiološko istraživanje" o mogućem širenju virusa.

Naredili su svima koji su bili u bliskom kontaktu s grupom turista da to prijave ministarstvu i ne izlaze iz svojih domova 14 dana. Palestinsko ministarstvo zdravstva je izdalo slične upute za palestinske teritorije.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na izvanredan sastanak kako bi se procijenio utjecaj "afere hodočasnici" i po potrebi poduzele aktivnosti o objašnjenju incidenta.

Izraelka s kruzera Diamond Princess bila je pozitivna na koronavirus po povratku u Izrael u petak, ali je dobro i ne pokazuje simptome bolesti, objavili su dužnosnici zdravstvenih službi.

U Izraelu ili na palestinskom teritoriju nema drugih zabilježenih slučajeva koronavirusa.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo