0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

24.02.2020 / 08:32 BiH - Danska

U Kopenhagenu održana konferencija o očuvanju maternjeg jezika

Proteklog vikenda u Kopenhagenu je održana konferencija o važnosti i očuvanju maternjeg jezika u organizaciji OBHU (Odbor Bosanskohercegovačkih učitelja) iz Danske.

Na konferenciji u Ambasadi BiH u Danskoj su pored naših ljudi iz Danske učestvovali i predstavnici bh. dijaspore iz Švedske.
Jedan od učesnika i predavača bio je i ministar obrazovanja, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžovic.

On je za Vijesti.ba kazao kako je cilj ovakvih skupova pomoći dijaspori u očuvanje jezika, kulture i identiteta.

“Pitanje očuvanja maternjeg jezika je od krucijalne važnosti za sve nas, a posebno za našu dijasporu”, kaže Hadžovic.

Hadžovic je na konferenciji istakao da gubitak jezika vodi do gubljenja identiteta jednog naroda, a time i direktno nestajanju tog naroda.

On je prisutne podsjetio na rijeci prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića koji je kazao da se gubitak identiteta plaća ropstvom i poniženjem.

“Ne dozvolimo da naši mladi ne znaju ko su i odakle su došli. Bosna je zemlja stara preko hiljadu godina i mi je nismo preuzeli od starih, nego smo je pozajmili od budućih generacija kojima je moramo dati na čuvanje, a koje moramo naučiti kako je očuvati”, poručio je ministar Hadžović.

Na konferenciji su još učestvovali Jasna Hasanbašić, predsjednica OBHUA, Slavica Grozdanić, Otpravnica poslova Ambasade BiH u Danskoj, Mersiha Dilaver, predstavnica roditelja, Naser Bašić iz skole u Esbjergu, Emina Bahtijar, predavačica iz skole u Odenseu, Dina Mehmedbegović-Smith, dr pedagogije i strucnjak po pitanju dvojezičnosti, Kenan Jašarspahić- predsjednik Saveza udruženja u Švedskoj, Sadeta Muric- koordinatorica za skolstvo u Svedskoj, Meho Kapo – Sociodukt, PR Saveza udruzenja u Švedskoj.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo