5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

24.02.2020 / 08:45 Svijet - Preventivne mjere

U Sjevernoj Koreji 380 stranaca u karantinu

U Sjevernoj Koreji 380 stranaca u karantinu

Sjeverna Koreja stavila je u karantin oko 380 stranaca kako bi spriječila izbijanje korona virusa, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Izvještaj dolazi nakon što je Sjeverna Koreja prekinula promet prema Kini i Rusiji od početka ove godine uslijed širenja novog virusa, koji uzrokuje bolest zvanično poznata kao COVID-19 koja je zarazila više od 70.000 ljudi a umrlo je  2.000 oboljelih  širom svijeta.

Službeni mediji nisu detaljnije informacije o strancima u karantinu, ali stručnjaci za vanjske poslove smatraju da bi to mogli biti diplomati u Pyongyangu i oni koji se bave trgovinom sa Sjevernom Korejom.

Rodong Sinmun, sjevernokorejska novina koja služi kao službeni list Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, je u nedjelju objavila  da svi proizvodi koji stignu u Sjeverne Koreju trebaju biti ostavljeni u izoliranim područjima 10 dana.

Pyongyang je tvrdio da do sada nijedna osoba nije oboljela od novog korona virusa u Sjevernoj Koreji.

U Južnoj Koreji broj  potvrđenih slučajeva korona virusa naglo se povećao posljednjih dana, zbog čega je  predsjednik Moon Jae In  podigao na najviši nivo  upozorenje o virusima.

U susretu u nedjelju u Seulu s najvišim vladinim dužnosnicima i općinskim vlastima, Moon je rekao da je situacija oko epidemije "dosegla ozbiljnu prekretnicu", prenosi Kyodo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo