7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

24.02.2020 / 10:57 BiH - Gorjelo 50 hektara šumskog rastinja

Brojni požari na otvorenom na području Banje Luke

Brojni požari na otvorenom na području Banje Luke

Banjalučki vatrogasci su tokom prošle noći spriječili širenje velikog požara na području Ledenica, gdje je gorjelo 50 hektara šumskog rastinja i šume.

- Jak vjetar prijetio je da vatra zahvati i kuće koje se nalaze na tom prostoru ali su vatrogasci zajedno sa mještanima uspjeli da ih odbrane - saopćeno je iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Proteklog vikenda vatrogasci su intervenisali na više lokacija na širem području Banje Luke zbog nekontrolisanog širenja vatre, izazvane paljenjem niskog rastinja.

- Od dvadesetak intervencija ovog vikenda u sedam slučajeva riječ je o požarima na otvorenim prostorima, na široj teritoriji grada od Čokorskih polja, Rekavica pa do Ledenica – ističu u Odsjeku.

Zbog sve učestalijih požara niskog rastinja na području grada i prigradskih naselja, vatrogasci apeluju na građane da se u čišćenju svojih domaćinstava uzdrže od bilo kakvih oblika paljenja na otvorenom.

- S obzirom na to da je ovo period kada većina sugrađana izvodi radove u dvorištima i na imanjima, molimo sugrađane da ne pale vatru na otvorenom i da je ne ostavljaju bez nadzora, a naročito pri jakim naletima vjetra, što može prouzrokovati brzo širenje požara i dovesti do povećanja površine zahvaćene požarom – kažu u nadležnom Odsjeku.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo