8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.02.2020 / 11:48 BiH - 'Fempower'

Liderke iz BiH za veće političko učešće žena i kreiranje novih poslovnih prilika

Liderke iz BiH za veće političko učešće žena i kreiranje novih poslovnih prilika

Više od 60 liderki iz Bosne i Hercegovine okupilo se od 21. do 23. februara, na prvoj konferenciji liderki za razvoj 'Fempower', čiji je  cilj razvijanje potencijala ženskog liderstva.

Radi se o ženama koje su postigle uspjeh u oblastima biznisa, političkog uključivanja, ravnopravnosti, održivog razvoja i medija.

Projektna menadžerica u UNDP-u Lejla Ramić-Mesihović kaže da  projekt 'Žene na izborima u BiH', kombinacijom institucionalne podrške partnerskim institucijama na državnom i općinskom nivou i inovativnog pristupa saradnji, umrežavanju, razmjeni informacija i znanja kao i solidarnosti, nastoji ohrabriti što više žena da se angažiraju u društveno-političkim procesima donošenja odluka.  

Dodala je da će inovativni pristupi u realizaciji tog dvogodišnjeg projekta rezultirati aktivnostima na formiranju ženskog foruma za razvoj, kao platforme za saradnju u realnom i online okruženju.

Poduzetnica iz Visokog, učesnica panela o ženskom poduzetništvu Sabina Krivdić kaže da je pokretanje vlastitog biznisa od velikog značaja, ne samo za žene koje bi na taj način riješile egzistencijalno pitanje ili se izmakle iz poslovnog okruženja u kojem nisu sretne, nego i za kompletno društvo 'jer žene u BiH imaju ogroman potencijal'.  

Istakla je važnost edukacije i pristupa dodatnim finansijskim izvorima u ostvarivanju biznis planova koje kreiraju žene.

Kao tema od interesa, tokom konferencije, istaknuto je političko učešće žena u BiH, kao i kreiranje novih prilika za razvoj biznisa kojim upravljaju žene.

Učesnice su mapirale prioritete, moguća rješenja i buduće korake u osnaživanju ženskog liderstva u BiH.

Tokom daljnje realizacije aktivnosti projekta 'Žene na izborima u BiH', posebna pažnja bit će posvećena analizi i kreiranju inovativnih socijalnih usluga koje imaju za cilj pružanje adekvatnog rješenja u vezi nedostatak vremena s kojim se suočavaju žene koje žele biti društveno angažirane.

Konferencija je dio projekta 'Žene na izborima u Bosni i Hercegovini', koji finansira Švedska, a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i UN Women BiH u partnerstvu s Centralnom izbornom komisijom BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Gender centrom Vlade FBiH, Gender centrom Vlade RS-a i Parlamentarnom skupštinom BiH.  


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo