8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.02.2020 / 14:57 Regija - Nakon porata zaraženih u Italiji

I Slovenija se priprema za koronavirus, zasad nema nijednog slučaja

I Slovenija se priprema za koronavirus, zasad nema nijednog slučaja
Foto: EPA - Vijesti.ba

I Slovenija, u kojoj za sada nema slučajeva infekcije novim koronavirusom, intenzivno se priprema na mogućnost izbijanja prvih slučajeva, osobito s obzirom na velik broj inficiranih zadnjih dana u Italiji, gdje je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva.

U ponedjeljak je u tijeku zasjedanje tajništva Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje će razmotriti trenutačnu situaciju i potrebu poduzimanja mjera za slučaj da dođe do prijenosa virusa u Sloveniju, o čemu će obavijestiti javnost.

Mediji prenose da su u Sloveniji u više gradova rasprodane zaštitne maske za lice, ali i izjave medicinskih stručnjaka kako nošenje maski u sadašnjoj fazi nije potrebno te da bi učinkovitu zaštitu od koronavirusa, u slučaju potrebe, pružale samo one maske koje imaju certifikat FFP3 ili N95.

Nacionalni Institut za javno zdravlje i ministarstvo zdravstva u svojim informacijama, koje stalno ažuriraju, navode da novog koronavirusa u Sloveniji za sada nema, ali da rizik postoji. Uz to, upozoravaju na uobičajene potrebne preventivne mjere u slučaju epidemija, kao što je temeljito pranje ruku i održavanje higijene, te izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi u zatvorenom prostoru, prenosi Hina.

Kako prenose slovenski mediji, za mogućnost izbijanja epidemije koronavirusom pripremaju se i zdravstvene ustanove pa je na infektološkoj klinici predviđeno dvadeset postelja, te još deset u odjelu intenzivne njege Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani.

Slovenska tiskovna agencija STA prenosi i informaciju, također vezanu uz rizik od koronavirusa, da već i sada zaposleni kojima liječnik odredi karantenu zbog zaraze imaju pravo na nadoknadu za bolovanje na teret zdravstvenog osiguranja, a u slučajevima proglašenja epidemije i izvanrednih prilika općenito da dodatne troškove osiguranja pokriva država.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo