10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

25.02.2020 / 08:31 Politika - Sarajevo

Skupština KS danas bira novu Komisiju za izbor i imenovanje SKS

Skupština KS danas bira novu Komisiju za izbor i imenovanje SKS
Skupština KS / Vijesti.ba
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja će biti održana 25. februara, bit će razmatran Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS.

Prema prijedlogu predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, u Komisiju za izbor imenuju se: Mahir Dević (SDA), Bibija Kerla (DF), Zvonko Marić (SBB), Danijela Kristić (Narod i Pravda), Vibor Handžić (Naša stranka), Segmedina Srna Bajramović (SDP) i Jasmina Biščević Tokić (SDA).

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o razrješenju dužnosti zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva KS Adema Festića koji je podnio ostavku na tu dužnost.

Također će biti razmatran i Prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine KS, kojeg je podnio zastupnik Zvonko Marić a tiče se Sekretara Skupštine koji je državni službenik.

Članom 16. poslovnika SKS propisano je da Kolegij Skupštine čine predsjedavajući, zamjenici predsjedavajućeg i predsjednici klubova zastupnika i sekretar Skupštine.

Budući da je sekretar Skupštine državni službenik, a ostali članovi Kolegija su izabrani dužnosnici, Marić smatra da je protivno odredbama Zakona o državnoj službi KS učestvovanje državnih službenika u donošenju odluka Kolegija Skupštine.

Prema prijedlogu dnevnog reda, pred zastupnicima je i Informacija o zagađenju zraka u KS, te Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "Gras".

Sjednica na kojoj će biti razmatran Budžet KS za 2020. godinu najavljena je za 3. mart.

U međuvremenu je kandidat za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić 19. februara dostavio Skupštini KS-a izmijenjeni prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS, a u novom sazivu je SDA dobila sedam ministarstva, SBB tri, a DF dva ministarstva.

Za ministricu pravde i uprave predložena je Mersa Kustura (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), za ministra saobraćaja Adi Kalem (SDA), za ministra finansija Jasmin Halebić (SDA), za ministra kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović (SDA), a za ministra za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

SBB je u Vladi KS predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Anisa Krivića za ministra obrazovanja, nauke i mladih te Jasnu Agić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica.

Ministri DF-a u Vladi KS trebali bi biti Rusmir Mesihović u svojstvu ministra zdravstva i Draško Jeličić  u svojstvu ministra privrede.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo