15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

25.02.2020 / 13:06 BiH - Skupština KS

Vladi i svim kantonalnim javnim subjektima zabranjena nova upošljavanja

Vladi i svim kantonalnim javnim subjektima zabranjena nova upošljavanja
Skupština KS / Vijesti.ba
Na osnovu danas usvojene incijative zastupnice Jasmine Bišćević Tokić, Skupština Kantona Sarajevo je usvojila zaključak kojim se Vladi i resornim ministarstvima zabranjuje davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno ...

... vrijeme u organima uprave KS, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji KS, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač KS te u privrednim subjektima u kojima kanton učestvuje s 50 posto ukupnog kapitala.

Skupština je obavezala navedene javne subjekte da ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijeme u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobivenim saglasnostima nadležnih organa, naveli su iz Kantona Sarajevo.

Istim javnim subjektima se zabranjuje donošenje novih ili izmjena i dopuna postojećih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ili drugih akata kojima se regulišu pitanja sistematizacije radnih mjesta. Također su zabranjena interna premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava.

Vlada KS, nadzorni i upravni odbori, prema današnjem zaključku, su u obavezi da ponište konkursne procedure i imenovanja direktora i članova uprava javnih subjekata.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo