9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

25.02.2020 / 13:56 BiH - Mostar Run Weekend

Maratonci u Mostaru trče za djecu sa Down sindromom

Maratonci u Mostaru trče za djecu sa Down sindromom
Foto: Vijesti.ba
Grad Mostar će od 20. do 22. marta ove godine biti domaćin četvrtog Mostar Run Weekenda, čiji će centralni događaj i ovog puta biti polumaraton koji je svake godine dosad u grad na Neretvi privukao nekoliko stotina maratonaca iz različitih zemalja svijeta.

Vrijedna spomena je i humanitarna utrka u kojoj će učešće uzeti veći broj građana, kao i dječja utrka dužine jedan kilometar, koja se održava istog dana u kasnijem terminu.

Predsjednik Udruženja Kinezis Franjo Lovrić ističe da su već pristigle prijave iz 29 različitih zemalja svijeta, a očekuje se da će na tri odvojene utrke (polumaraton, humanitarna i dječja utrka) nastupiti oko 1500 učesnika.

- Trčat će se i ovog puta preko sedam mostova. I ove godine startovat će se sa mosta u Vojnu, a na stazi ćemo nastojati uklopiti najljepše dijelove grada poput Kosače, Šetališta, Stare gimnazije, Vijećnice, Aleksine Emine, Šantićevog parka i Lučkog mosta sa kojeg imate priliku panoramno vidjeti Stari most. Sve će završiti ispred Meppas Malla, najavio je Lovrić.

Osim humanitarne i dječije utrke organizator je planirao i Run konferenciju u hotelu Meppas 20. marta, a kasnije i posjete Stjepan-gradu u Blagaju i Starom mostu sa kojeg će članovi Kluba skakača Mostari skakati u čast učesnika polumaratona.

Predsjednik Udruženja Down sindrom iz Mostara Igor Ledić kaže da je jedan od ciljeva događaja koji slijedi i nastojanje da se lokalnoj zajednici pokaže i dokaže da nema drugih i drugačijih. Zahvalio je maratoncu Darku Lončaru koji će u sklopu manifestacije trčati od Sarajeva do Mostara za pomoć Udruženju.

- Cijena jednog pretrčanog kilometra je stotinu maraka, pa ovim putem pozivam kompanije u okruženju da učine dobro djelo i počnu sa kupovinom kilometara. Krajnji cilj je osigurati kontinuitet terapija za djecu sa down sindromom, kazao je, najavljujući i izložbu likovnih radova djece koja su članovi Udruženja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo