°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

28.02.2020 / 08:13 Svijet - Nakon napada u Idlibu

Celik: Turska više nije u mogućnosti zadržati izbjeglice

Celik: Turska više nije u mogućnosti zadržati izbjeglice
Foto: AA - Vijesti.ba

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je izjavio  da je politika Turske prema izbjeglicama ostala ista, ali da njegova zemlja ipak nije više u mogućnosti zadržati izbjeglice.

"Politika Turske prema izbjeglicama je nepromijenjena, ali postoje neke okolnosti, nismo više u mogućnosti zadržati izbjeglice", poručio je Celik, prenosi Anadolu Agncy (AA).

Reagovao je na napade Assadovih snaga na turske snage u Idlibu u Siriji poručivši da će Assadov režim platiti visoku cijenu za napad na turske snage u Idlibu.

"Ovaj zločinački režim i oni koji ga podržavaju polagat će račun na najoštriji način zbog toga", naveo je Celik u saopćenju.

Izrazio je saučešće porodicama poginulih turskih vojnika u Idlibu, a ranjenima je poželio brz oporavak.

"Turska je odlučna nastaviti s pravednom borbom u Siriji u skladu sa međunarodnim pravom sve dok ne postigne zacrtane ciljeve", kazao je Celik.

Guverner Hataya Rahmi Dogan je izjavio da je broj vojnika koji su poginuli u zračnom napadu sirijskih režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu povećan na 29, dok se u bolnicama nalazi 36 ranjenih vojnika, prenosi AA.

Reuters  navodi kako  se očekuje masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milion raseljenih ljudi. 

Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani. Ranije u četvrtak lokalni sirijski guverner objavio je da su u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijena devetorica vojnika. No, Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da su smrtno stradala 34 vojnika, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare, navodi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo