17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

28.02.2020 / 10:26 Svijet - Tenzije

Ruski ratni brodovi krenuli prema sirijskoj obali

Ruski ratni brodovi krenuli prema sirijskoj obali

Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "kalibar" prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je "Interfaks" pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

Slanje brodova uslijedilo je u vrijeme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije zbog sirijske provincije Idlib.

Turska će ubuduće posmatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, saopćio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Čelik.

On je dodao da politika Turske prema migracijama ostaje neizmijenjena, ali da Ankara više neće zadržavati priliv sirijskih izbjeglica u Evropu.

Turska vojska koja se jučer našla pod vatrom sirijskih trupa bila je među militantima koji su napredovali, saopćeno je danas iz ruskog ministarstva odbrane.

Turska vojska koja je bila u borbenim formacijama terorističkih jedinica našla se pod vatrom sirijskih trupa nedaleko od nenaseljene zajednice Behun 27. februara.

U saopćenju se dodaje da su militanti iz grupe "Hajat tahrir el-Šam" pokušali pokrenuti veliku ofanzivu u Idlibu.

Situacija u Idlibu eskalirala je početkom februara, nakon što su vojske Rusije i Turske još jednom pokušale uvesti prekid vatre, ali su teroristi pojačali napade.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo