7°C
Mostar 14°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

28.02.2020 / 11:23 BiH - Potpredsjednice FBiH

Melika Mahmutbegović čestitala Dan nezavisnosti

Melika Mahmutbegović čestitala Dan nezavisnosti
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je čestitku svim građanima BiH povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uz želju da jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji ove zemlje bude obilježen dostojanstveno i na prigodan način.

- Tog 29. februara i 1. marta 1992. godine, prije 28 godina, građani Bosne i Hercegovine izašli su na referendum, i u skladu s Ustavom Republike BiH, značajnom većinom, na demokratski način donijeli odluku o sudbini naše domovine. Ona će u godinama agresije jednako tako odlučno biti branjena i odbranjena, potvrđujući svoju hiljadugodišnju historiju u kojoj je bila i prkosna, i slobodna, i nezavisna i samosvjesna. Jer, stoljeća su prolazila, carstva i države su dolazili i prolazili, ali naša jedina domovina je bila i ostala vječna.

Građani Bosne i Hercegovine su zato tog dana, prije 28 godina, vođeni i tekovinama ZAVNOBiH-a, na kojima je državnost Bosne i Hercegovine obnovljena, rekli jasno ''da'' slobodi, miru, prosperitetu, vizijama moderne i napredne zemlje, zajedničkog doma Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih njezinih građana.

Jednako tako, odlučni smo u uvjerenju da će današnji izazovi, ma kakvi bili i odakle god dolazili, razbiti od bedeme stare evropske države koja svoju budućnost treba graditi u zajednicama naroda i država okupljenih u Evropskoj uniji i Sjevernoatlanskom savezu.

Kao što u Bosni nikada ezan nije smetao zvukovima zvona, niti zvukovi zvona ezanu, tako ni sile destrukcije, uvjereni smo, neće poraziti snagu bosanskog duha i bosanskih vrijednosti, stoljeća komšiluka i dobrosusjedskih odnosa na koje se ova zemlja i njezini narodi uvijek oslanjali. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina, država svih njezinih naroda i građana - stoji u čestitki potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo